Динозаврите мътели яйца като птици

  • 24 април 2013 14:43

  • 3477
  • 1
Динозаврите мътели яйца като птици
©

Това, че динозаврите са снасяли яйца е доказан факт, но досега учените все още не знаеха дали родителите са ги мътели като птици или са ги заравяли като крокодилите, пише сп. "Обекти", позовавайки се на Live Science.

Сега обаче ново проучване доказва, че поне един вид динозаври са подхождали по начина, по който днес птиците помагат на своето потомство да излезе на бял свят. Троодонът е малък месояден динозавър, който на дължина достига около 2.4 метра. Учените датират съществуването му преди около 75 милиона години и вече знаят, че той е мътел и снасял точно както съвременните птици.

Повечето птици седят върху яйцата, за да ги топлят, докато крокодилите и други подобни животни ги заравят в пясъка. Разликата между двата подхода е очевидна при черупките - яйцата на крокодилите имат много пори, които им позволяват да влизат въздух и вода и да не се задушават в техните затворени влажни гнезда. От друга страна яйцата на птиците, които имат постоянен достъп до въздух са с по-малко пори, за да не изсъхват прекалено.

Дарла Зеленитски от Университета на Калгари и Дейвид Варикио от Университета на Монтана са изследвали внимателно черупки от яйца на троодон и са сравнили броя на порите с този при яйцата на съвременни птици и крокодили. От проучването станало ясно, че динозавърът снасял яйцата си вертикално в калта или пясъка и не ги заравял. Възрастният е имал директен контакт с горната част на така поставеното яйце, което е равносилно на мътене. Според учените това показва ясна прилика между поведението на някогашните динозаври на два крака и сегашните птици.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3477 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.05.06 | 20:27

1
Айде къде са капутите с билбията, да кажат по библията как е?

Добави коментар

Водещи новини