В Мексико гледаха Луната

  • 23 април 2013 09:40

  • 1928
  • 0
В Мексико гледаха Луната
©

В Мексико беше поставен рекорд по най-масово наблюдаване на Луната с телескопи. Начинаещи астрономи се събраха из цялата страна, за да погледат естествения спътник на Земята.

Ентусиастите успяха да счупят досегашния световен рекорд на Гинес за най-много телескопи, насочени към един и същи обект по едно и също време, разказва БНТ. Общо 2978 души от столицата Мексико Сити и други 40 населени места в страната се любуваха на Луната.

Предишният рекорд беше поставен през 2011 г. отново в Мексико. Тогава 2753 души се включиха в събитието. Целта на организаторите е да се популяризира науката в родината на ацтеките.

С преследването на този рекорд на Гинес целим да насърчим хората, които имат телескопи, да ги извадят от шкафове и килери и да ги използват. Телескопът е инструмент, който може да се използва дълго време, който дава великолепен изглед към небето, в продължение на много десетилетия. Семействата могат да научат много благодарение на телескопа, каза Хосе Франко Лопес, президент на Националната академия на науките на Мексико.

Страхотно е, защото това е семейно събитие. Както виждате всички сме тук. Науката ни дава много. Науката движи света, споделя участник.

Събитието е само едно от поредицата научно-обществени прояви, които предстоят да се проведат в Мексико. Грандиозната инициативата ще завърши с "Нощта на звездите" на 9 ноември. Тогава се очаква хиляди мексиканци да се съберат за различни прояви като масово гледане през телескоп, работни срещи, конференции и концерти.

Последвайте канала на

1928 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини