Злато от боклуци

  • 21 март 2013 14:47

  • 3596
  • 0
Злато от боклуци
©

Швейцарците разбират от злато. Може да им се вярва. Доказали са се през вековете. На златото също може да се вярва. И то се е доказало през вековете. Особено по време на кризи, когато държи твърда цена.

Швейцарците имат особен нюх към благородния метал. Те знаят не само как да го складират в прословутите банкови трезори. Но знаят и къде да го откриват. Дори и златото да е скрито във всевъзможни отпадъци. Не става дума за захвърлен сак сред купища вехтории. Този сценарий е изчерпан в киното.

Тук говорим за реалното ежедневие. И за добив на злато от предмети, които се трупат по сметищата или търпеливо чакат реда си в заводите за рециклиране, разказва БНТ. Процесът на извличане на благородния метал се прилага успешно в Швейцария, а резултатите идват като бонус към другите метали,получени при обработката на отпадъци.

"В предприятие като нашето могат да се получават около 20 килограма злато годишно. Всяко пособие или играчка има някаква електроника. А има ли електроника, в нея има и връзки със съдържание на злато. Ако ги стопите, ще получите малки парченца, от които после се отделя ценния метал", обяснява Даниел Бьони, директор на компания за обработка на отпадъци.

Най-напред отпадъците преминават през пещ, после остатъците се изсушават, а металите се отделят с помощта на сложна система от филтри и центрофуги.

"Има различни нива на сложност при добива. Алуминият се отделя лесно. Когато навлизаме към другите нива при така наречените пулсации, става ясно, че златото се отделя доста по-трудно", добавя Бьони.

И все пак си струва. Най-малко заради това, че въпросното злато вече е било изкопано от земята и употребено в производството. Всъщност мнозина твърдят, че хората отдавна са изкарали от земните недра изкопаемите, от които имат нужда. И че е крайно време тези материали, вложени в предметите, да поемат по нов кръговрат на повърхността.

Последвайте канала на

3596 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини