Учени отгледаха зъб от клетки на венец

  • 11 март 2013 19:28

  • 2404
  • 0
Учени отгледаха зъб от клетки на венец
©

Бъдещето обещава да ни спести максимално неприятните посещения при зъболекаря. Ако вярваме на екип британски учени, то скоро стоматолозите ще могат да заменят липсващите или безнадеждно болните зъби на своите пациенти с нови, получени от клетки на венци, съобщава BBC.

Изследователи от лондонския Кингс колидж са взели клетки от тъкани от венци на възрастни хора и са ги имплантирали в ембрионална съединителна тъкан на мишки. Получената комбинация от клетки след това е била присадена на лабораторните мишки.

В резултат на гризачите са поникнали "хибридни" човешко-миши зъби, пише inews.bg.

По време на експеримента учените са взели епителни клетки от венците на човек, отгледали са ги в лабораторни условия и са ги имплантирали в мезенхимните клетки на мишките. Клетките на гризачите са способствали за нарастването на епителните клетки и за превръщането им в пълноценни зъби.

Получената комбинация е била присадена на мишки, при които учените са получили хибридни (човешко-миши) зъби с жизнеспособни корени, твърдят авторите на експеримента, подробности за който са публикувани в сп. Journal of Dental Research.

Според британските учени резултатите от изследването са нова крачка, приближаваща хората до времето, когато тази технология ще е достъпна за пациентите.

Преди да се пристъпи към масовото ѝ прилагане обаче, ще са необходими още дълги години на изследвания, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2404 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини