Атлет пробяга цяла миля с 3D принтирани обувки

  • 08 март 2013 08:36

  • 3694
  • 0
Атлет пробяга цяла миля с 3D принтирани обувки
©

На пръв поглед онези 4:01.44, с които Джак Болас пробяга една миля (1 609 метра) в зала в Ню Йорк не са впечатляващо постижение. Но това, което отличава Болас и постигнатото от него четвърто място е, че той стана първият в света професионален атлет, участвал в състезание с обувки, принтирани на 3D принтер, съобщава Wired.

Спортните обувки са изработени от New Balance след продължителен изследователски процес, чиято задача била да създаде чифт кецове, пригодени изцяло за индивидуалните нужди на спортиста, пише сп. "Обекти".

"Винаги съм се чудил какво ли е да имаш обувки, направени специално за теб", споделя Болас. "Тези ми позволяват да стъпвам много по-естествено и подметката има перфектен баланс между гъвкавостта и стабилността".


Благодарение на 3D принтирането възможностите за изработка на обувките според различни желания и критерии са практически безкрайни. Докато преди това създаването на индивидуален модел е било скъп и бавен процес, триизмерното принтиране го прави много по-бързо и значително по-евтино. Поради това атлетите могат дори да се спрат на отделни дизайни, съобразени с тяхната стратегия за конкретното състезание.

Засега New Balance не планира да пусне своите изобретения в свободна продажба, но не изключва и възможността един ден да започне да предлага принтиране на обувки по поръчка съгласно теглото и начина на спринтиране на бегачите.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3694 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини