Градина в кухнята

  • 28 февруари 2013 13:02

  • 2545
  • 0
Градина в кухнята
©

Миниатюрен зелен рай, с който всеки може да намери утеха от забързания ритъм в големия град. Внушението му е особено голямо за неговите скромни размери - 54 на 38 сантиметра. Но пространството е достатъчно, за да разцъфнат в него ухайни цветя и билки и за да донесе необходимото успокоение. Няма как той да не привлече внимание във всеки дом, щом е окачен на лампа. Най-често - над кухненска маса.

Идеята за светеща градина е на чешката дизайнерка Кристина Пожeрова. Тя решила да направи подарък на хората, които обичат природата, но са принудени да живеят сред бетонни стени. Така се появила нейната лампа градинка, разказва БНТ. Тя дава светлина на хората в пряк и в преносен смисъл, споделя Кристина.

Предимствата на висящата стайна оранжерия са много. Тя е преносима, лека е и не се влияе от климатичните условия навън. Освен че пречупва светлината, тя улавя и топлината, излъчвана от лампите. Така "бягащата" от осветителните тела енергия става полезна.

Висящият терариум се окача лесно на лампата. В горната част на сферата има четири вентилационни отвора, а в долната - един голям. През него растенията се засаждат и поливат.

Светлината, която идва от лампата, задейства процеса на фотосинтеза. Създава се необходимия микроклимат, така че растенията да се развиват нормално.

Кристина Пожeрова е категорична: във висящия терариум се раждат напълно здрави растения. Те не прегарят, стига светлината на лампата да е подходящо ругулирана.

Първоначалната идея на Кристина била оранжерията-полилей да виси над кухненски маси и в нея да растат билки. Но сега препоръчва всеки да постави висящата градина, в което кътче на дома иска. Защото това е един миниатюрен рай, който може да се превърне в спасителен оазис за окото, лишено от природни гледки. Вгледате ли се в него, размерите се размиват и губят значение. И вече не става дума за условните 54 на 38 сантиметра.

Последвайте канала на

2545 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини