Ето как би изглеждала първата ни база на Луната (снимки)

  • 05 февруари 2013 11:19

  • 4397
  • 1
Ето как би изглеждала първата ни база на Луната (снимки)
©

До сега сме виждали доста концепции за нея, това е първият наистина реалистичен план за първата човешка база на Луната, пише сп. "Обекти".

По предварителни данни тя трябва да бъде по-евтина и лесна за изграждане от всички други алтернативи, а в основата на идеята й стои концепцията за използване на триизмерно принтиране, чрез което голият лунен пейзаж може бързо да се трансформира в обитаеми куполи.

Специалната изработка на базата ще предпазва живеещите в нея от радиацията и ще служи за изолатор на температурата. Целият интериор ще бъде изграден от свръх леки надуваеми форми под налягане.

Единственото, което остава сега за Европейската космическа агенция и архитектурната фирма Foster + Partners е да намерят начин да реализират тази концепция. Според Скот Ховланд от Агенцията, 3D принтирането предлага потенциални начини за улесняване на заселването на Луната при минимална нужда от логистика от Земята.

Логиката зад тази идея е, че 90 процента от нужните за базата неща вече се намират на Луната. Хората просто трябва да транспортират там роботите, които ще извършват 3D принтирането и някои специфични части като надуваемите структури. Именно това прави идеята на Европейската космическа агенция и Foster + Partners по-икономична от останалите. Foster + Partners вече успешно е изградила поредица от структури на места с екстремни климатични условия, така че Луната е логичната следваща стъпка.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4397 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Центурион

2013.05.07 | 21:51

1
Землянка въртят сучат обаче от класиката по-добро няма !!!

Добави коментар

Водещи новини