Замърсеният въздух намалява умствените способности

  • 05 юли 2011 13:36

  • 1662
  • 0
Замърсеният въздух намалява умствените способности
© Internet

Това съобщава РИА Новости, като цитира изследване, публикувано в списанието Molecular Psychiatry.

Предишни изследвания, проведени върху лабораторни мишки, показват, че силно замърсеният въздух и особено твърдите частици в него, предизвикват големи възпаления на тъканите и способстват появата на високо кръвно, диабет и затлъстяване.

Група учени от университет в американския щат Охайо е изследвала въздействието на замърсения въздух върху мозъка на мишки. Учените са изследвали популация от гризачи, които са дишали замърсен въздух пет пъти в седмицата по 6 часа, в продължение на 10 месеца. Равнището на замърсеност на въздуха е съответствал на показателите в някои големи градове.

След това биолозите провели редица експерименти за оценка на промените в поведението и умствените способности на мишките. Те поставили мишки на силно осветено помещение , в което било разположен закрит фургон с дупка, където мишките могат да пропълзят. Дивите мишки водят нощен н начин на живот и ярката светлина им причинява дискомфорт.

Оказало, се че "градските мишки" са намерили входа и са запомнили по-зле неговото разположение от гризачите от контролната група, дишали чист въздух. Освен това първата група мишки демонстрирала признаци на състояние, сходно с депресията и по някой път проявявали безпокойство без видима причина.

Учените са установили, че подобно аномално поведение и снижаване на умствените способности, е свързано с физически изменения на част от мозъка, отговаряща за работата на краткотрайната и дълготрайната памет, както и за формирането на емоции.

Измененията се изразяват в забележимо опростяване на структурата и намаляване на размерите на нервните клетки в посочената област на мозъка.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1662 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини