Човек може да чете и смята несъзнателно

  • 15 ноември 2012 20:41

  • 1404
  • 1
Човек може да чете и смята несъзнателно
©

Изследване показва, че хората могат да разбират изречения и да решават прости задачи, преди да са осъзнали думите и цифрите пред очите си, пише LiveScience.

В университета на Йерусалим провели серия от експерименти, в които повече от 300 студенти били несъзнателно изложени пред написани думи и изрази.

Използвали известен метод: едното око гледа статично изображение, докато пред другото бързо премигват сменящи се картини.

Сменящите се картини първоначално доминират, позволявайки статичният образ да се регистрира подпрагово, преди да изплува в съзнанието.

В един от експериментите написаните изрази, представени пред едното око, били маскирани с променящи се цветни фигури пред другото око, разказва "Обекти". Студентите регистрирали значението им преди буквално да видят написания текст.

Това обикновено отнемало около секунда, но негативни фрази като "трафик на хора" и необичайни изречения като "Изгладих кафето" били разпознавани по-бързо от позитивните думи и по-смислените фрази, например "Изгладих дрехите".

Има немалко съвременни доказателства, че хората могат подсъзнателно да изпълняват и други операции, които принципно са били свързвани със съзнанието.

"Тези корекции биха ни довели по-близо до решаването на една от най-големите научни загадки на 21 век: Какви са функциите на човешкото съзнание," казва психологът Ран Хасин, един от членовете на изследователския екип.

Последвайте канала на

1404 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.11.16 | 11:32

1
да ти пълни джоба бе

Добави коментар

Водещи новини