Директорът на Народен театър „Иван Вазов“ Васил Василев: Има дефекти в самата система на финансиране

  • 12 октомври 2024 11:47

  • 357
  • 6
Директорът на Народен театър „Иван Вазов“ Васил Василев: Има дефекти в самата система на финансиране
© Нова телевизия

В последните седмици корупционни скандали в няколко български театъра потресоха обществото. В същото време обаче Джон Малкович и други големи имена в тази сфера избраха България и така поставиха българската сцена на друго ниво в света на изкуството.

Директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев коментира актуалните въпроси. „Има дефекти в самата система на финансиране. Те се показаха още по време на COVID, през 2020 г., когато се оказа, че хората работещи в сценични изкуства нямат заплати. Ние сме единствения сектор в държавата, в който за да си подсигурим заплатите, трябва да имаме резултат“, заяви той.

„Приветствам всяка една проверка, защото се дава яснота каква е системата. Мога да ви кажа само периоди, в които не сме имали проверка при нас, мисля, че само през септември. Иначе ние сме в постоянен мониторинг. Аз нямам притеснения, лошото обаче е, че уеднаквяваме цялата система. Това е голяма грешка“, допълни Василев.

„Ние не можем да си отговорим каква е функцията на театъра, регионален или национален, какъв щат трябва да има този театър, какви постановки трябва да прави? Каква всъщност е нашата задача? Защото в момента сме поставени в задачата „изкарайте приходи“. Окей, но когато ги изкараме – сме престъпници. Това ли искаме да предложим на обществото?“, запита директорът и определи, че това е призив към министъра на културата.

По думите му Народния театър има 85 спектакъла, които се играят в периода от 20 дни на 3 сцени. „Нямаме възможност всичките представления да бъдат програмирани правилно. Има и осъвременяване на репертоара“, обясни той.

С големите личности, които избраха Народния театър, като Джон Малкович са водени редица преговори, подчерта Василев. „Мога да кажа хубав спомен с него, когато пристигна преди една година. Говорим си с него творчески и аз реших да го поканя да постави в Народния театър. Когато зададох най-тежкия въпрос на един мениджър към творец: Какъв е хонорарът за неговото представяне? Той ме погледна и каза: „Колко е обичайният хонорар при вас?“, аз казах сумата. А той отговори: „Това е, аз не идвам за пари“.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
357 6

Коментари 6

Добави коментар

2024.10.12 | 11:51

1
Това не е афера, а практика. В софия по 15-20 бона хонорари плащат на представление. Директорите на общински театри са милионери.
К.ур за КА ТИЛА

2024.10.12 | 11:53

2
БАНДЕРА ЕКСПРЕС НЕ СПИРА ,ДА ВОЗИ УКРОСВИНЕТЕ КЪМ АДА !!!

2024.10.12 | 12:13

3
Братушките идват! И ще ми изметат мръсни изедници! Ще крякате като на 9.9.1944 каква култура имало и как ги избили. Никаква култура няма! Вие сте изедници!
Педро

2024.10.12 | 16:24

4
Василев,ти си позор!!! Вън от театъра!!!
Педро

2024.10.12 | 16:26

5
Долен боклук!!!
АТИЛА

2024.10.12 | 17:18

6
Българско сиво г..о..в..е..д..о е примитивна българска порода г..о..в..е..д..а с предназначение добив на мляко и месо. Българското сиво г,,о,,в,,е,,д,,о е една от най-древните български породи. Тя е примитивна порода произлязла от типа Bos primigenius. Според краниологични изследвания то произлиза от кръстосването на късорогото (Bos taurus brachiceros) и дългорогото (Bos taurus primigenius) г..о..в..е.д..о. [1] То е създадено чрез продължителна народна селекция, а от 1928 г. започва целенасочена селекция. Сивото Искърско г,,о,,в,,е,,д,,о е отродие на Българското сиво г..о..в..е..д.о , което се е оформило в района на долините на реките Искър, Вит, Осъм и Росица. Целенасочената селекция обаче е създала индивиди с по-добри млечни качества. Днес се смята, че отродието не съществува в чист вид.[2]

Добави коментар

Водещи новини