Учителят Тео пред публиката в „Долината на тракийските царе”

  • 04 септември 2024 12:57

  • 227
  • 0
Учителят Тео пред публиката в „Долината на тракийските царе”
© личен архив

Тази вечер в Археокомплекс "Долината на тракийските царе" ще има безплатна прожекция на филма „Формулата на Тео” и да разберете какво е общото между физиката и траките на режисьора Николай Василев. Филмът е за известният български учител Теодосий Теодосиев. Снощи зрителите имаха възможност да видят друга лента на същия режисьор – „Ваклуш” за Ваклуш Толев.

Всички събития са безплатни и са част от програмата на Празниците в Долината на тракийските царе в Община Казанлък.

Какво е общото между физиката и траките, как са я използвали в начина си на живот?

Как траките са обработвали златото и какви са били познанията им за света на физиката и математиката?

Не пропускайте вълнуващата среща-разговор с физика Теодосий Теодосиев, който ще ни разкрие тайните на тракийския свят през призмата на физиката и точните науки. Археокомплекс “Долината на тракийските царе” ви кани на вълнуваща среща със световноизвестният физик. А веднага след това ще гледаме документалният филм на казанлъшкия режисьор Николай Василев - "Формулата на Тео".

"Формулата на Тео" е филм за Теодосий Теодосиев, който през последните 40 години се е отдал на мисията да създава и обучава таланти в областта на физиката. Учениците му печелят медали на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се надпреварват да ги привлекат за техни студенти.

Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин? Може ли да се преподава търсенето на нравствения абсолют? А да се подарява най-ценния и скъп продукт днес? Или това е само Формулата на Тео?

Филмът ще бъде представен от режисьора Николай Василев. 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
227 0

Свързани новини

Водещи новини