Писателят Димитър Недков: Станали сме прошляци, молим се за пари, за да опазим културата си

  • 01 ноември 2023 21:20

  • 4161
  • 7
Писателят Димитър Недков: Станали сме прошляци, молим се за пари, за да опазим културата си
©
Слушай новината Слушай новината

"Все по-рядко се споменава Денят на народните будители. Преди три години публикувах есето "Заспалият будилник на будителите". Това е единият от проблемите, защото малко разбираме що е то будителство. Будителството е типичен български феномен", каза писателят Димитър Недков в студиото на "Денят ON AIR". 

Според него будителството винаги е било катализатор, защото будителят казва неудобните неща.

"Будилникът на будителите измерва историческото време, което рядко съвпада с астрономическото. Будилникът се опитва да съедини историческата ретроспектива на един народ с историческата перспектива. Покрай тези местни избори, това явление, което се случи, можем да се надяваме на някакво пробуждане. През годините на Прехода българските политици се самозабравиха", смята Недков.

Дискусия на тема “Как се отглеждат бъдещи будители“ се състоя в “Гьоте институт“ в София

Той е категоричен, че будителите правят възможно възраждането и оттам следва свободата. 

"Едно време са се строили читалища, носили са книги. Днес мизерният процент от бюджетите, който се отделя, обрича нацията в заличаване на културната идентичност. Може би това е целта. Държава, която чака, проси пари от неправителствени чуждоземни организации, заличава народа си от историята. Превърнали сме се в прошляци, молим се, за да опазим културно-историческото си наследство", заяви писателят пред Bulgaria ON AIR.

Всеизвестно е, че вътрешнопартийните взаимоотношения са своеобразна класифицирана информация и най-малкият достъп до нея за нас, наблюдателите, е поне членство, коментира Недков.

"След сглобката спрях да се надценявам, че мога да си обясня по какъв начин функционира държавата. Будилникът трябва да се навие. В неделя предстои мажоритарен избор. Има страх от публичен дебат в София. Първият кандидат го пиша като "Случаят Терзиев". Това е човек от друг свят, не познава България. Ще си позволя комплимент към Ваня Григорова. Нея бих нарекъл "Явлението Григорова". Нея я обича камерата, тя има душа", каза още писателят.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4161 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.11.01 | 21:32

1
Ти прошляк си беше. Двайсе години се мазни на ДС-ДПС.

2023.11.01 | 21:41

2
ЧЕ ТИ КОГА НЕ СИ БИЛ ПРОШЛЯК БЕ ЧЕНГЕ НЕДОРАЗВИТО.

2023.11.02 | 00:27

3
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много сперма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> mub.me/neoix

2023.11.02 | 00:29

4
Горещи момичета ви очакват на - - - Meetme.pw
Георги Илиев Митев

2023.11.02 | 06:28

5
От вас комунистите няма отърваване .

2023.11.02 | 09:59

6
прав е ч0века а вие дето сте за краварите да му ядете дъртия у.......
Николай Стоименов

2023.11.02 | 14:14

7
Ами нали за това скачахме бе пръдльо, е наскачахме се

Добави коментар

Водещи новини