Фестивалът "Улица Станционна" превзема Пловдив

  • 24 август 2023 09:50

  • 14997
  • 0
Фестивалът "Улица Станционна" превзема Пловдив
© Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Пловдив се готви за най-новия си летен фестивал, който се нарича „Улица Станционна“.

Той ще превърне емблематичната улица „Иван Вазов“ в открита сцена за култура и изкуство. А най-голямата библиотека в града ще покаже за първи път дигитални книжни произведения от XVI век. Първото издание на фестивала започна на 1-ви септември и ще продължи до 6-ти септември включително.

Със смели крачки в ерата на модерните технологии навлиза Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Цял отдел се е заел с нелеката задача да дигитализира над 2 милиона книги. Сред тях са ценни ръкописи, рядко срещани издания, вестници, списания, карти и документи.

През ръцете на Иван, който от 7-години работи в библиотеката, вече са преминали хиляди томове. Процесът на дигитализация понякога отнема много време.

25 ценни издания в дигитализиран вид ще покаже Народната библиотека по време на фестивала „Улица Станционна“. Сред тях е първият български вестник, печатан у нас след Освобождението - „Марица“.

„Той започва да излиза веднага след Освобождението през 1878 година и продължава до Съединението на Източна Румелия с Княжество България. „Марица“ е първият на наша територия и това е гордост за град Пловдив, че тук започва издаването  на сериозна периодика”, обясни Иван Крачанов пред Нова.

Непоказвани досега фотографии също ще могат да бъдат видени на фестивала. Сред тях е и снимка на Яворов като дете, яхнал магаре. „Тя е дарение от сестрата на Яворов. Това е интересен факт. Единствената, която сме дигитализирали до момента, възможно е да има и други. Библиотеката има много огромен фонд, някъде около 4 хиляди снимки, така че напълно е възможно да попаднем и на други негови”, каза още служителят в „Дигитален център“ НБ „Иван Вазов“- Пловдив.

Известният пловдивски фотограф Атанас Кънев, който сканира най-старите ръкописи в библиотеката, разказва, че често от любопитство се зачита в някои от изданията и открива непознати за него факти.

Най-големият фестивал на българското Черноморие ще започне в центъра на Бургас на 3 август

Докато сканира документи, Иван Крачанов открива историята на улица „Станционна“, на която е кръстен фестивалът. „Разбрах, че улицата е преименувана в улица „Иван Вазов“ през 1920 година, когато Иван Вазов е поканен от пловдивското множество да посети града. Пристига с влак на гарата. Посрещат го хора с цветя, взема го файтон и го докарва до Военния клуб в центъра на Пловдив. Там тържествено му съобщават, че улицата от „Станционна“ вече е преименувана на „Иван Вазов” в негова чест и го правят почетен гражданин на град Пловдив”, разказва той.

На самия фестивал ще свирят и пеят 15 български и световни музикални групи, ще има видео- и настолни игри, представени от популярни имена от българския геймниг свят, парад на ретро автомобили и демонстрация на съвременен рали тренажор, технологични изложения. Ще има и интересни преживявания в самия „Тютюнев град“.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
14997 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини