Морфов за Велислава Кръстева: Унизи себе си, театъра, мен, артистите

  • 16 март 2023 16:06

  • 37231
  • 9
Морфов за Велислава Кръстева: Унизи себе си, театъра, мен, артистите
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Най-много ме обиди това, че ме предадоха артистите на Народния театър с изключение на двама души. В момента ме преследват за дискриминация. Всичкото онова, което се случва в Народния театър, е огледално на държавата. Това каза дисциплинарно уволненият режисьор Александър Морфов, който се присъедини към шествието, което организира новото "Движение за култура" днес, пише "24 часа".

Шествието на протестиращите започна от Министерство на културата, премина пред Президентството и завърши пред Министерски съвет.  Новото движение настоява за реформа в културния сектор и законови промени. 

"Не може такова унизително поведение на зам.-директора на Народния театър. Тя унизи себе си, театъра, мен, артистите. От там отворихме бутилката", каза Морфов за пиара Велислава Кръстева, която доброволно напусна театъра преди по-малко месец.  

На шествието присъстваха основателите на движението - проф. Георги Каприев, Лилия Абаджиева, актьорите Албена Колева, Камен Донев, Валери Йорданов, Никола Додов, режисьора Костадин Бонев. Дойдоха и артисти, които подкрепят исканията на новото движение за адекватно законодателство. Сред тях бяха Христо Гърбов, Иглика Трифонова, Васил Гюров, Стефан Денолюбов, Леарт Докле и други. 

Шествие в подкрепа на режисьора Александър Морфов

"Има нещо удивително в това, което се случва. Хората, които са дошли, за да подкрепят смисъла, истината, правдата. Тази правда и тази истина в тази държава отдавна е унищожена", заяви Морфов. Той призова хората да се "събудят"." Хора, дайте да се събудим и да отхвърлим хегемонията на тези, които ни управляват вече толкова години. Трябва да има свобода, достойнство, чест", заяви режисьорът.

"Движение за култура" иска оставката на директора на Народния театър

"Движение за култура“ ще депозира своите искания при президента, премиера и министъра на културата. Текстът на писмото им гласи:

"Движение за култура се формира по силата на един повод и една причина. Поводът е разрушителната криза в Народния театър: една държавна институция, чието състояние е индикатор за здравето на българския театър, българската култура, българското общество. Свеждането на творческия климат в Народния театър до и под точката на замръзването изисква с неизбежност спешното подаване и приемане на оставката на г-н Васил Василев, сегашния директор на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори трудно поправими рани в българската култура.

Ние категорично отхвърляме опитите тази криза да бъде сведена до лични конфликти и ситуативни казуси. Действията на „служителя Александър Морфов“ (както е определен в заповедта за уволнение) избиха тапата на бутилката, от която изтича нечистотия, натрупвана с десетилетия – причината за нашето консолидиране".

По думите в писмото никой от инициаторите на Движение за култура няма желание да заема какъвто и да е ръководен (министерски, директорски и т.н.) пост. 

"Нашият протест не е, за да свали някого от власт или от някоя институция. Движението за култура има идея да озакони отношенията между работодател и работници, най-общо казано. Защото се прескачат граници. Не мога да забравя думите, които казва директорът Васил Василев, че в Народния театър не са важни личностите. То за какво въобще тогава го има този театър. Затова съм тук да подкрепя моите приятели, колеги, към които имам изключителен респект", каза актьорът Христо Гърбов.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
37231 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
красотен

2023.03.16 | 16:22

1
Но Велислава не се държеше като пубер с бяла коса, едва сега Морфов видя, че има и друг вариант на реакция.
Наблюдател

2023.03.16 | 16:23

2
Морфов бегай на жълтите павета или в листата на Пълни Шарлатани !
Н

2023.03.16 | 17:08

3
банда НЕКЪДЪРНИЦИ ТОЧНО ТЕЗИ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО,ЗАЩО ГИ НЯМА ИЗТИНСКИТЕ АРТИСТИ
Кольо

2023.03.16 | 17:25

4
Аз така и не разбрах какво точно са му направили на Морфов? Тази кръстева какво му е направила?
Анти ДПС

2023.03.26 | 21:59

9
Нищо. Търсил е провокации за собствени цели...
Панчо

2023.03.16 | 19:35

5
Шепа некадърници
Преминаващ

2023.03.19 | 19:29

6
Докога ще занимавате всички с Морфов.Това няма да накара хората да го харесват.
Мариета

2023.03.23 | 17:12

7
Възхищавам се от този човек - Морфов !
Български фил

2023.03.26 | 21:51

8
Путлерския режим и той така ;)

Добави коментар

Водещи новини