Писателят Георги Господинов: Хубаво е, че български книги се появяват в чужди филми

  • 26 януари 2023 11:20

  • 662
  • 0
Писателят Георги Господинов: Хубаво е, че български книги се появяват в чужди филми
© Булфото (архив)

Писателят Георги Господинов разказа пред БТА историята как неговата книга „Времеубежище“ се появява в испанско-българска копродукция „Васил“, чиято премиера е на 27 януари.

„Знаете, че филмът е за лична история на режисьорката Авелина Прат, така че тя има свое лично отношение към България. И книгата, в този смисъл, я е развълнувала, и е показала тази България, която тя обича, без да я познава“, коментира авторът.

По думите му „Васил“ е много човешки филм, след който се чувстваш добре.

Много ми хареса филмът, много ми хареса работата на режисьорката. Това е дебютен филм. Също така, особено много ми хареса играта на Иван Бърнев. Мисля, че той прави една от най-големите си роли в този филм. Това е един филм, който, както стана дума и на премиерата, не се бои да разказва тихо и бавно една история в шумни времена, каза Георги Господинов.

Книгата му „Времеубежище“ попада във филма, след обаждане от актьора Иван Бърнев, който изпълнява една от главните роли.

Георги Господинов и Захари Карабашлиев са писатели на годината

„Той каза: „Във филма трябва да се появи една книга, която героят подарява. И те искат една българска книга. Книга, която е превеждана на езици, за да може да я прочете и режисьорката“. Подарих му „Времеубежище“ и „Физика на тъгата“, защото имаше превод на испански език. Сега, когато се запознах с режисьорката, интересното беше, че тя е прочела „Времеубежище“ на английски език, защото още не беше излязъл преводът на испански“, разказа писателят.

Много е хубаво да се появяват български книги във филми и в Испания. Това е една голяма култура и аз много се учудих, че всъщност този филм е, може би, една от първите копродукции в продължение на последните трийсетина години поне, допълва Господинов.

Той съобщи, че в деня на българската премиера на „Васил“, „Времеубежище“ излиза на испански език.

„Това е някаква случайност, разбира се, но е от хубавите случайности“, коментира той.

Историята във „Васил“ е вдъхновена от реални събития и действително един ден режисьорката научава, че ексцентричният ѝ баща е приютил български емигрант без документи в дома си. Това внася смут в семейството, тъй като никой не е чувал за България до този момент. Във “Васил“ участват кинозвезди като Карра Елехалде, известен с ролята на един от героите от най-касовия досега испански филм “Испанска афера”, Сузи Санчес, известна от филмите на Алмодовар, любимката на Антонио Бандерас - Александра Хименес. Музиката е на Висент Барие, монтажът - на Хулиана Монтанйес, а оператор е Сантиаго Ракaх.

Последвайте канала на

Владимир Василев
662 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини