Изложба на творби на Салвадор Дали в Перущица

  • 06 декември 2022 06:55

  • 982
  • 0
Изложба на творби на Салвадор Дали в Перущица
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Творби на Салвадор Дали са изложени в историческия музей на Перущица. Всеки ценител на гениалния испанец може да ги види срещу билет от 12 лева, съобщи кметицата на града Мария Витанова-Вълканова.

Още с откриването на експозицията музеsт се напълни с народ. Хората с любопитство и възхищение разглеждат платната на великия сюрреалист.

Мария Витанова-Вълканова сподели впечатлението си от посещението на изложбата. „За мен беше чест и удоволствие, вчера, да присъствам на откриването на изложбата “Неочакваният Дали”, в Перущица. Благодаря на Исторически музей-Перущица и на притежателите на оригиналните творби на Салвадор Дали-Василий и Александър Кесаури за възможността всички жители и гости на града да се докоснат до творчеството на един световно известен автор! Заповядайте до 2 април 2023г. в Исторически музей-Перущица /картинна галерия “Даново училище”/, за да се насладите на оригиналните и уникални творби!“, описа емоционално Витанова.

Салвадор Дали е виден испански художник, скулптор, режисьор и писател. Един от най-известните художници на сюрреализма.
Изложбата „Неочакваният Дали“ е съставена от 60 експоната от колекция Кесаури на оригинални творби на Салвадор Дали като гоблени, скулптури, литографии и серии с портфолиа: ситопечат на коприна от поредицата „Алхимията на философите“ (1975)“, „Сюрреалистични цветя „, „Стенен календар 1965 за Manifattura Ceramica Pozzi“, серия медали „XXIII-та ОЛИМПИАДА/ЛОС АНДЖЕЛИС 1984“, керамика „Завладяването на Космоса II“, рисунки върху порцелан от серия „Седемте изкуства“.

Изложбата откроява основните ключови аспекти в творчеството на най-великия художник на нашето време – Салвадор Дали. Целта й е да помогне на публиката да види и разбере как Салвадор Дали материализира своите възгледи на специфичния си художествен език под формата на изображения, които често приемат нематериален аспект, но ясно се усещат от зрителя. Отвъд това, което вижда окото, винаги има широк спектър от нещо неописуемо, но много по-важно от наблюдаваното.

Жена повреди рисунка от Салвадор Дали, докато си прави селфи (видео)

Този пъзел и мистерия привлича и принуждава да се замислим върху основните въпроси на живота. Творчеството на Дали е по-скоро да „мислиш“, отколкото да „виждаш“. Картините на Дали илюстрират предимно неговите теории и идеи. За него е важно да не представя това, което виждаме, а това, което чувстваме, мислим, вероятно без да го осъзнаваме.

Творбите, представени на изложбата, са оригинали от Салвадор Дали, признати от него за такива. Автографът му върху тях е общоприето доказателство за авторство и оригиналност на произведението и е защитен от всички съществуващи закони за авторското право. За изложбата се предлага уникалният и иновативен аудио гид, специално създаден за безопасността срещу COVID19.

Куратори са Василий Кесаури, Александър Кесаури. Изложбата е продуцирана и организирана от Исторически музей Перущица в партньорство с Art Expo SIA (Латвия) и колекция KESAURI (Франция).

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
982 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини