Проф. д.н. Вера Найденова ни запознава с „Япония на екрана и на живо”

  • 20 октомври 2022 14:10

  • 658
  • 0
Проф. д.н. Вера Найденова ни запознава с „Япония на екрана и на живо”
© НАТФИЗ

Новата книга на проф. д.н. Вера Найденова „Япония на екрана и на живо“ вече е достъпна за експерти, студенти и почитатели на киното, съобщават от НАТФИЗ. Преминало през конкурс и субсидирано от театралната академия, изданието може да бъде намерено в Библиотеката на Академията, в книжарницата на ул. „Стефан Караджа“, както и в „Български книжници“ .

„Мисълта за създаването на книгата ме споходи по време на пандемията. В незнаен миг притесненото ми подсъзнание изтласка спомена от написаните някога рецензии за японски филми (първата през 1967 г.), после и този за усилията, вложени при тълкуване творчеството на Акира Куросава (по повод книгата му „Нещо като автобиография... или потта на жабата“); събудиха се и клетките в паметта ми от преживяното при пребиваването в Япония (14 – 24 октомври, 1990 г.), впечатленията от японските филми, видени в Кан (1993 – 2020)…

Някои от статиите притежавах, други издирих, организирах електронното им преписване. При прочита усетих необходимост от актуализация и обогатяване с нова информация. Така, в движение, книгата придоби особен характер. Получи се мозайка от разнородни текстове – стари критически анализи се редуват с днешни разсъждения, чужди мнения и констатации се допълват с мои, изкуствоведски постановки съседстват с фактологична информация…“ – споделя проф. Найденова в интервюто си за сп. Кино.

В „Япония – на екрана и на живо“ са събрани статии за японското кино и японската култура, писани през периода 1967 – 2022 г.

Безспорна фигура в националното кинознание, близо 6-ет десетилетия проф. Вера Найденова неуморно анализира и систематизира кинематографичните процеси, формулира и ги обобщава в книги и учебници, активно журира български и международни фестивали, изисква и окуражава развитието на творците и участва в обучението им в НАТФИЗ, а понякога в откритието и създаването им.

С книгите си – „Автори на българското кино“, „Човекът от екрана“, „Керваните на киното пътуват”, „Георги Георгиев-Гец”,  „Киното познато и непознато”, „Екранизацията – вечен спор?”, „Унгарското кино 1968 – 2004”, „Съвременният киносвят”,  „ Българско кино. По следите на личния опит“, „Фестивалът Кан”, „Миниатюри на тема кино“, студията върху творчеството на Акира Куросава в неговата книга „Потта на жабата или нещо като автобиография” и др. – проф. Вера Найденова преведе посланията от културата и киното на ХХ до наследниците им в XXI век.

Проф. Вера Найденова е носител на орден „Кирил и Методий” І степен,

на отличията на СБФД и на международния „София филм фест” за изключителен и цялостен принос към българското кино, „Златен кръст” – на най-високото държавно отличие на Унгария, на наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата 2020 в категория „Критика и журналистика в областта на културата“ за последното си изследване в „Миниатюри на тема кино”, на Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ 2020 – за изключителен принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности .

Последвайте канала на

Аделина Делийска
658 0

Свързани новини

Водещи новини