НИМ отбелязва 110 години от Балканската война

  • 05 октомври 2022 13:30

  • 367
  • 1
НИМ отбелязва 110 години от Балканската война
© НИМ
Слушай новината Слушай новината

Днес, 5-и октомври 2022 г, в Централно фоайе на Националния исторически музей беше официално открита изложбата „Разказ за войната“ по повод 110-та годишнина от Балканската война, започнала на 5-и октомври 1912 г.

Основен акцент в изложбата са поредицата от картички представящи в хронологичен ред историята от месеците на войната. От мобилизацията през септември 1912 г., победите при Лозенград и Люлебургас-Бунархисар, тежките боеве при Чаталджа и трудното ежедневие на българският войник, до обсадата и превземането на считаната за непревземаема Одринска крепост, пощенските картички показват ярка и достоверна картина на военните действия. 

В Благоевград отбелязват 110 години от Освобождението

Балканската война е паметно събитие в Новата ни история, в което българският офицер и войник показват висок боен дух, патриотизъм и преданост към идеалите завещани от епохата на Възраждането за национално освобождение и обединение на всички българи. През 1912 г., само 34 години след Освобождението и 4 години след провъзгласяването си за царство, България е готова да осъществи с военни средства основната външнополитическа цел на всички родни патриоти, политици и общественици. Заедно със съюзниците си от Балканите – Сърбия, Гърция и Черна Гора, българската армия се изправя срещу огромния човешки потенциал на владеещата все още територии на три континента Османска империя. И в рамките на по-малко от година – от октомври 1912 до май 1913 г., след поредица от победи по бойните полета на Тракия, Родопите и Македония, целта е постигната. Всички земи на запад от линията Мидия-Енос са освободени. 

Друг акцент в изложбата „Разказ за войната“ са произведения на изкуството на художниците Лазар Йорданов и Харалампи Тачев, част от които се показват за пръв път. Лазар Йорданов е роден в Македония, завършва Военното училище в София, а по-късно и Художествената академия. Работи във Военното министерство като офицер – военен художник. В изложбата е представен с картината си „Българските войски пред Чаталджа” и репродукциите „Одрин, Балканската война и плененият турски паша” и „Батареята на капитан Андреев пред Одрин”. Харалампи Тачев е първият български художник-декоратор, ученик на Иван Мърквичка, автор на герба на София, проекти за фасадите и интериорите на много сгради в страната, сред които храм „Александър Невски”, мавзолеят на Александър Батенберг, дворецът „Врана”, Синодалната палата, къщата-музей на Христо Ботев в Калофер и други. Негови са представените в изложбата рисунки „В атака” и „Триумфалната арка в Пловдив 1912-1913 г.” 

В „Разказ за войната“ публиката ще може да види различни оръжия и ордени принадлежали на офицери и войници от българската армия. Пистолети „Люгер-Парабелум”, револвер „Смит & Уесън”, късо и дълго хладно оръжие, и пушки и карабини „Манлихер”, с които нашите храбри военни са извоювали поредица от победи през 1912 и 1913 г. Част от изложбата са и различни снимки, печатни издания и предмети свързани с имената на военачалници и отделни участници в паметните моменти от войната.

Чрез показаните експонати от своите фондове, Националният исторически музей изразява своята почит и преклонение към великото дело на нашите славни офицери, подофицери, войници и опълченци.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
367 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.05 | 17:51

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини