Започва конференцията на ЮНЕСКО “MONDIACULT 2022” в Мексико

  • 28 септември 2022 12:23

  • 296
  • 0
Започва конференцията на ЮНЕСКО “MONDIACULT 2022” в Мексико
© Youtube
Слушай новината Слушай новината

Насърчаване на културното многообразие в Нетфликс, Спотифай или Ютюб и борба срещу трафика на наследството на маите или йоруба: това са два от въпросите, които ще бъдат поставени на първата от 1998 г. световна среща на върха за културата, организирана в столицата на Мексико, съобщава БТА, позовавайки се на Франс прес. 

Културата е незаменима: епидемията от КОВИД-19 показа, че тя е жизненоважна за общественото здраве, казва координаторът на срещата на върха Пабло Рафаел. "Никой не би могъл да преживее затварянето и стреса...без книгите, музиката и киното".

Представителите на 160 страни, включително около 100 министри, потвърдили присъствието си, в края на срещата, озаглавена "Мондиакулт", трябва да приемат декларация, по която се преговаряше една година.

Срещата ще приключи в петък. 

Декларацията има за цел да гарантира "правата на творците" в платформите, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле, която ще открие "Мондиакулт" заедно с мексиканския министър на културата Алехандра Фраусто.

Според експертите, работили по декларацията, целта е да се противодейства на "обедняването на културното и езиковото многообразие онлайн".

Опасността според тях се крие в "системите с изкуствен интелект" и "недостатъчното регулиране на алгоритмите".

На срещата ще бъде повдигнат и въпросът за несправедливото възнаграждение на творците и неравномерната концентрация на световни културни платформи. Повечето от тях са създадени в САЩ, в частност в Калифорния, или в Европа.

Желанието на ЮНЕСКО е "всички творци да имат достъп до онлайн пазара, разнообразието да бъде прието и интелектуалната собственост да бъде зачитана", посочва източник от организацията, без към момента да разкрива подробности за посоката на действие.

В реалния свят и във вселената на предметите Декларацията от гр. Мексико твърди, че подсилва етичния кодекс на търговците на изкуство. Това става със сертификат за произход, който гарантира, че произведенията, които продават, "са придобити законно", обяснява Азуле пред мексиканския вестник "Универсал".

Всичко това е добре дошло за държавата домакин. Мексико не престава да настоява за връщане в страната на огромното й мезоамериканско наследство, разпръснато в Европа и САЩ.

"Моето наследство не е за продан", настоява мексиканският министър на културата Алехандра Фраусто при всеки търг в Париж или на други места, където се предлагат маска от Теотиуакан или статуя на богиня на маите. 

Африканският съюз от своя страна обяви организирането на кръгла маса по наболелия въпрос за "връщането на културното наследство" на страните южно от Сахара.

В същия дух ЮНЕСКО планира за 2025 г. "виртуален музей на откраднатите културни ценности".

В най-политическите си аспекти Декларацията от гр. Мексико възнамерява да определи културата като "глобално обществено благо", като я включи в следващите Цели на ООН за устойчиво развитие, както се случи с образованието през 2015 г.

Министър Минеков ще участва в конференцията на ЮНЕСКО “MONDIACULT 2022” в Мексикосико

И накрая, срещата има за цел да се стигне до "дефиниция на глобален корпус от културни права". Това се отнася до "правото на творците", но също и до "правото на коренните общности да предават своите традиции", казва говорител на ЮНЕСКО.

"Езиците на коренното население са от съществено значение за запазването на културното многообразие", отбелязва Азуле. "В голямото предизвикателство на борбата с климатичните промени знанията на коренното население са от основно значение". 

Окончателната декларация има за цел да мобилизира културата в международните дискусии по въпросите на изменението на климата, по-специално чрез традиционни и коренни системи от знания.

Страните ще се срещнат на семинари. Украйна ще участва чрез видео в кръгла маса на тема "Наследство и културно многообразие в условията на криза".

Експертите, подготвили срещата, осъждат "действията, насочени срещу културата в контекста на въоръжени конфликти".

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
296 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини