Сдружение "Родно Лудогорие" в Свещари ще популяризира местното културно наследство

  • 02 февруари 2022 14:08

  • 938
  • 0
Сдружение "Родно Лудогорие" в Свещари ще популяризира местното културно наследство
© bulphoto (архив)

Сдружението с нестопанска цел /СНЦ/ "Родно Лудогорие" в Свещари ще популяризира културното наследство в региона на Исперих чрез проекта "По пътя на легендите в "Сборяново".

Той се финансира от Програмата за развитие на селските райони чрез Местната инициативна група в Исперих, съобщи за БТА председателят на Сдружението д-р Анатолий Кънев. Той посочи, че вече повече от 30 години Сдружението активно работи за популяризиране на местната култура чрез различни инициативи.

Демир баба теке – мистерия от Лудогорието

Сред тях са похода "По стъпките на четата на Таньо войвода", творчески работилници и ателиета в комплекс "Свещоливницата", изложби и дискусии. Именно поради това решихме да изпълним настоящия проект, който цели да провокира интереса на населението към проучване на местните легенди и създаване на един изцяло нов и интересен маршрут, въз основа на тях, каза д-р Кънев.

Като част от дейностите вече е създаден клуб "Резерват Сборяново - минало и бъдеще". Членовете на клуба - младежи и възрастни хора от местното население, ще проучат и съберат легендите, свързани с алианите и Текето Демир баба, което е един от значимите културни паметници. Ще бъдат маркирани природните забележителности, свързани с културния обект. На база проучването новият туристически маршрут ще бъде маркиран с GPS координати.

Фигурата на Демир Баба и легендите за него са една значителна част от местния фолклор и култура, а самият резерват "Сборяново" е притегателен център за много туристи, които да намерят нови и интересни посоки на знание и преживяване, коментира д-р Кънев. Той добави, че ще бъде издаден албум "Легендите на Сборяново" с богат снимков материал.

Маршрутът ще бъде популяризиран и чрез туристическо образователно и информационно видео за историята, културата и традициите на местната общност, легендите и местностите, свързани с тях в резервата "Сборяново". Те ще бъдат разпространени чрез сайтовете на СНЦ "Родно Лудогорие" и Културен комплекс "Свещоливницата" в с. Свещари, както и в социалните мрежи. Дейностите по проекта се очаква да завършат през ноември 2022 година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
938 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини