Христо Пимпирев представя детска книга за Антарктида

  • 06 декември 2021 16:19

  • 2105
  • 0
Христо Пимпирев представя детска книга за Антарктида
© булфото /архив/, личен архив

След редица научни и публицистични книги за Антарктида полярният изследовател Проф. Христо ПимпиревПроф. Христо ПимпиревПроф. дн Христо Цанев Пимпирев е български учен и полярен изследовател. Професор създаде и книга за най-малките,  посветена на белия континент.

АНТАРКТИДА – БЯЛА ПРИКАЗКА. Историята на пингвина Гошо (ИК „Авлига“, 2021), е детска художествена книга с цветни илюстрации, предназначена за деца на възраст 6 -9 г. В нея се разказва истинска история за спасяването на ранен пингвин.

Историята на пингвина Гошо, както са го нарекли членовете на българската експедиция през 1994 г.,

е описана в дневниците на Христо Пимпирев от февруари същата година. Тогава полярниците спасяват живота на пострадал от леопардов тюлен пингвин папуа, като му предлагат пълно медицинско обслужване.

Разказвайки историята на пингвина папуа, с помощта на красивите илюстрации на младата художничка Мария Цакова, проф. Пимпирев по подходящ начин представя на най-малките континента Антарктида с неговия растителен, животински и леден свят.

В книгата е използван шрифтът Adys, подходящ за деца с дислексия.

Премиерата ще се състои на 9 декември 2021 г.,  четвъртък, от 18.00 ч. в Музея по палеонтология и исторична геология, в СУ „Св. Климент Охридски“, Ректорат, Северно крило, ет. 5.

Книгата ще се предлага и на Международния панаир на книгата в НДК (7-12 декември), на щанда на издателство „Дамян Яков“.

 

Аделина Делийска
2105 0

Свързани новини

Водещи новини