Софийският международен панаир на книгата, празник на четящите хора

  • 01 декември 2021 11:16

  • 1589
  • 0
Софийският международен панаир на книгата,  празник на четящите хора
©

Над 80 издателства ще се включат в четиресет и осмото издание на Софийския международен панаир на книгата, което се открива официално на 7 декември от 11:00 часа в централното фоайе на Националния дворец на културата. Най-мащабното книжно събитие у нас, което броени дни преди Коледа ще събере всички вдъхновени от четенето и книгите на площ от 800 квадратни метра, на цели три етажа в НДК. По традиция издателствата участници ще представят най-новите си книги до този период на годината.

Тазгодишното издание на панаира ще продължи до 12 декември 2021 г. при спазване на всички противоепидемични мерки. Всички желаещи ще могат да посетят събитието всеки ден от 10:00 до 20:00 часа, с изключение на последния панаирен ден, 12 декември, неделя, когато събитието ще приключи в 19:00 часа.

В същия период, от 7 до 12 декември, изцяло онлайн, ще се проведе и деветият Софийски международен литературен фестивал. Тазгодишното издание на фестивала няма строг географски фокус: акцентът му е върху актуални писателски гласове от Европа. Целта е да се проследят не просто тенденциите, които доминират в литературата на континента, но и да се видят въпросите, които авторите поставят. Поради противоепидемичните мерки през 2021 г. Софийският международен литературен фестивал ще се проведе онлайн. Всички събития ще се стриймват във фейсбук страницата на фестивала на адрес: https://www.facebook.com/sofialiteraryfest/

Програмата включва както някои утвърдени имена, така и автори, които са изгряващи звезди, носители на Европейската награда за литература. Сред чуждестранните гости на фестивала са Дубравка Угрешич, Ана Бландиана, Фиона Сампсън, Мюриел Барбери, Кони Палмен, както и италианската писателка Елвира Семинара, Лидия Димковска, Маренте де Моор, Клаудиу Флориан, Гаска Шиян, Алексей Салников.

По същото време ще се състои и четвъртият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, чиято програма е достъпна на: https://www.facebook.com/SofiaChildrenandYouthLiteraryFest

През декември можете да се включите и в кампанията „Купи 1 книга. Подари я за Коледа“, която има за цел да напомни, че книгата е най-топлият и обнадеждаващ подарък. Тази кампания следва примера на създадената от писателя Георги Господинов през 2007 година едноименна кампания, посветена на книгата като много личен подарък, „с която подаряваш не само думи, но подаряваш и история; защото Коледите са направени от книгите, които сме чели, и от историите, които са ни разказвали“.

Инициативата на Асоциация „Българска книга“ – „Купи 1 книга. Подари я за Коледа“ се провежда за втора поредна година и е част от националната кампания „Купи 1 книга“, възникнала в разгара на кризисната ситуация около епидемията от COVID-19, под надслов „За да я има книгата“. За няколко дни тя успя да обедини над 200 издателства и онлайн книжарници, както и авторитети като Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в една обща кауза – да помогнем на книгата, да я съхраним като ценност и да гарантираме нейното бъдеще.

В духа на предстоящите коледни и новогодишни празници напомняме, че изборът да се постави подарък с книга под елхата подпомага и семейството на книгата.

Софийският международен панаир на книгата се организира от Асоциация „Българска книга“ и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1589 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини