В Пловдив подписаха меморандум за проектиране и изграждане на сграда за Държавната опера

  • 28 ноември 2021 20:07

  • 1488
  • 1
В Пловдив подписаха меморандум за проектиране и изграждане на сграда за Държавната опера
© pixabay

В Стария град на Пловдив, в къщата "Иван Черноземски", беше подписан меморандум за проектиране и изграждане на сграда за Пловдивската държавна опера. Документът бе подписан от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков, от кмета на Пловдив - Здравко Димитров, и от председателя на фондацията "Дом за Пловдивската опера" Любозар Фратев.

"Случва се знаково явление, след много години на трудности Пловдив ще получи едно истинско музикално съкровище. Значимостта на операта би била такава, че тя ще бъде част от герба, дори от мисълта за Пловдив. Тя ще представлява града", посочи министърът.

Министър Минеков: Страната ни ще се ангажира за постигане на по-балансиран и представителен списък на световното наследство

"Подобно нещо не се прави в момента в България, но да се направи подобна зала с цялото ѝ съвършенство, да се създаде работещ екип е трудно", каза проф. Минеков. По думите му, меморандумът е много важен, защото никой от подписалите го днес няма да е на този пост завинаги, но всеки следващ кмет и министър ще носят задължението той да се осъществи.

Министърът каза, че колкото и да струва това, трябва да се случи, защото сградата на операта ще е знак, ще е символ, който ще определя града. Според него, това събитие е важно не само за Пловдив и за България, но ще има силен международен отзвук, защото нашите оперни певци са едно от нещата, с които сме известни в света.
Кметът Здравко Димитров каза, че ще обяви международен архитектурен конкурс за операта в Пловдив.

За да може градът да получи това, което заслужава - красива знакова сграда за опера, която да е свързана с него. Общината е поела ангажимент да намери място, и в скоро време това ще бъде обявено, каза кметът.

Документът регламентира ангажиментите, които трите страни поемат във връзка със сътрудничеството при реализирането на общи проекти и инициативи за проучването, проектирането и изграждането на сграда на Държавната опера в Пловдив. Изминаха пет години и половина, откакто идеята на едноименната фондация "Дом за Пловдивската опера" бе оповестена, каза Любозар Фратев. Той добави, че има отделени 300 000 лева от Министерството на културата за проектиране на сградата.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1488 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.11.28 | 23:25

1
Ше стане ама няма да стане.

Добави коментар

Водещи новини