Ириней Константинов: Надяваме се ремонтът на Театър "София" да започне от пролетта

  • 16 ноември 2021 11:45

  • 1691
  • 2
Ириней Константинов: Надяваме се ремонтът на Театър "София" да започне от пролетта
© Булфото

Наближава ремонтът на сградата на Театър София в парка „Заимов“. Видът на сградата ще бъде запазен, а по време на обновяването трупата ще играе в София и ще пътува в страната, съобщи пред Радио София актьорът и директор на театъра Ириней Константинов.

Наскоро по повод информация за ремонта в своя публикация от „Спаси София“ коментираха:

„Управляващите София не спират да ни изумяват със скъпите си ремонти, които съсипват емблематични сгради и пространства. Този път на прицел е сградата на Театър София в парка „Заимов“, построена през 1979 г., характерна с каменната пластика по фасадите си.

Намерението на общинските съветници от ГЕРБ е да премахнат трайната и красива каменна облицовка от фасадата на сградата и да я заменят с HPL плоскости (high pressure laminate - високо пресован ламинат).“

От неправителствената организация настояват обществената поръчка за 10 млн. лв. да бъде прекратена, а проектът преработен, така че да се запази автентичният вид на сградата. Подобен тип проекти са доказано вредни за града, културата и хората, защото вместо да подобряват средата, която обитаваме, те я обезличават и съсипват.

Избират нов директор на Народния театър

Подобен нюанс в публикациите не допринася за осъществяване на ремонта, а създава напрежение, заяви Ириней Константинов:

„Надявам се този път ремонтът наистина да се случи и даже обмисляме как ще работим, къде ще играем. Сградата наистина е емблематична за София – Бялата къща в парка „Заимов“. Това е единственият театър, издигнат след 1944 г.

Решението за фасадата изхожда от желанието за енергийна ефективност.
Имаше идеята да се използва изкуствен материал, но той не може нито да наподоби, нито да замени истинския камък.“

Фасадата ще запази автентичния си вид. В момента се обсъжда къде временно ще бъдат изнесени и пазени техниката и декорът. Очакванията са преместването да стане през пролетта.

„Театър София закупи лятна сцена и ще участваме в културния живот на столицата. Освен това трупата ще пътува в страната, но ще видим къде ще оставяме „покъщнината“, каза още Константинов.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1691 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.11.16 | 11:52

1
50 години мислех, че се казва пириней той бил ириней
Шошо от София

2021.11.17 | 09:22

2
Какво е това театър и необходимо ли ни е в дигиталната ера? Я по-добре да платим за нещо друго..., Вие предложете за какво.

Добави коментар

Водещи новини