Симеон Дянков игра с нестинарите

  • 04 юни 2012 14:25

  • 972
  • 1
Симеон Дянков игра с нестинарите
©

Финансовият министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи присъства на нестинарските игри в странджанското село Българи, заедно с кмета на община Царево Георги Лапчев. Той изгледа ритуала върху огнената жар, посветен на светците Св. св. Константин и Елена и дори се включи в нестинарското хоро в края на вечерта в събота срещу неделя, пише "Труд".

Министърът коментира, че няма никаква опасност нестинарството да излезе от списъка на ЮНЕСКО и че подобни изказвания са само спекулации.

Четирима нестинари - една жена и три момчета от близкото село Бродилово - влязоха в огъня. От 1973 г. село Българи, което се смята за люлка на уникалния старинен обичай, няма свои местни хора, които да танцуват върху жаравата, но денят на танца върху огъня се спазва стриктно - точно на празника на светците Константин и Елена.

Някои години местните хора организирали събота на други близки дати, когато 3 юни не се падал в събота и неделя, и били последвали необясними природни катаклизми.

Официално обаче църквата отбелязва деня на св. Константин и Елена по нов стил на 26 май, а не на 3 юни, което е по Юлианския  календар.

Последвайте канала на

972 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Веселина

2012.06.04 | 20:20

1
Църквата отбелязва деня на св. Константин и Елена по нов стилне на 26 май,а на 21 май!!!

Добави коментар

Водещи новини