Родственица на Йордан Йовков представи втората си книга “Затворен в теб”

  • 04 октомври 2021 12:08

  • 1541
  • 0
Родственица на Йордан Йовков представи втората си книга “Затворен в теб”
© личен архив

Йова Станкова е родена през 1982 г в София. Като дете живее в Луанда, Ангола, където баща й е бил посланик. Завършва средното си образование в София, изучавайки френски език. След това следва в университета "Лудвиг Максимилиан", в Мюнхен, там изучава "Наука за религиите", "Политология" и "Руски език". Дълги години живее в Кейптаун, Южна Африка, където се отдава на писането и се ражда първия й роман „Галерия от светове“. Втората й книга „Затворен в теб“ вече е на книжния пазар от издателство „Блек Фламинго“.

След дебютният си роман “Галерия от светове”, писателката Йова Станкова издаде втората си книга, която носи заглавието “Затворен в теб”. Премиерата й бе в столичната галерия “Академия” и събра десетки почитатели на българското литературно творчество. Актрисата и водеща Искра Ангелова представи младата авторка и прочете на гостите отделни пасажи от четивото.

Романът “Затворена в теб” е  разказ за  живота на младо момче - Дамян, от България, който избира да работи в Германия. Културните различия,  реакциите и отношенията там са естествена, житейска критика на съвременното общество.

Ето какво казва доц. д-р Цвета Хубенова за Йова Станкова и творбата й:

„Йова Станкова е едно от „децата на прехода“, което чрез писането си търси основанията не само на своята идентичност, но и на едно поколение, отворено за света, но и понесло болката и празнотата от несигурността и относителността на истини и ценности. След успешния й дебют с романа “Галерия от светове“ тя предлага една нова романна история, която отново подкопава традиционните читателски нагласи. В „Затворен в теб“ тя умело и с изящество ни потапя в една друга история, в една друга „галерия от светове“, която завихря любов, себепознание,  празнота, глад за  другост, малки „убийства“  и „себеубийства“. В затвореността в думите ,осмислящи живота през кривите огледала на съзнанието субектът – персонаж, автор, читател, търси истини за себе си, света, културите, езиците, другостите. 

 В прелестна словесна мрежа Йова Станкова увлича читателя, който заедно с повествованието разплита истини, разголва предпоставени идеи, припомня места и мигове от собственото си минало, не престава да изследва съдби, характери, гледни точки на персонажите, на автора. Стилът й приканва и към вглеждане в собствените модели за интерпретация. Включва в игра, която разстила смислите в многозначност, но през исторически детайли и конкретики събира истини и перспективи от  изгорени мостове, фрагменти, разкъсани сегменти на реалности и илюзии.

 История, която се чете на един дъх, но твори и оставя дири.”

Аделина Делийска
1541 0

Водещи новини