Откриват документална изложба за Кристо в Париж

  • 13 септември 2021 17:03

  • 1026
  • 1
Откриват документална изложба за Кристо в Париж
© Getty Images

Откриват документална изложба за Кристо в Париж на 16 септември.

"Кристо. От Габрово до Триумфалната арка" е разказ за пътя на големия артист от родния му град до първите му стъпки на световната артсцена в Франция, разказват от Българския културен институт в Париж - организатори и домакин на събитието до 30 ноември.

Тридесет рядко показвани досега произведения на изкуството, фотографии и факсимилета, посветени на ранните години на световния артист с български произход Христо Явашев, ще бъдат изложени в галерията.

Това е документална експозиция, която разказва историята на фамилия Явашеви, най-ранните години на детето Кристо и първите художествени изяви на младия артист.

Сред експонатите има лични снимки, предоставени от членовете на семейството, както и документи от българския държавен архив и други институции. Показани са ранни произведения на Христо Явашев от студентските му години и скъпо пазени спомени от приятели и съученици. Изложбата проследява формирането на Кристо като един от най-разпознаваемите артисти-новатори в изкуството на ХХ и ХXI век, преди на 21 той да поеме сам по рискования път на художник-емигрант отвъд Желязната завеса.

Изложбата е съвместна инициатива на Музей на хумора и сатирата и Българския културен институт в Париж, с подкрепата на община Габрово и Министерството на културата. Посветена е на отложеното през 2020 г. изпълнение на проекта на твореца по опаковането на Триумфалната арка - тази година във френската столица.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1026 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мария Иванова

2021.09.17 | 21:50

1
Супер.Браво за изпълнителите.

Добави коментар

Водещи новини