Решението на министъра на културата за статута на паметника на връх "Бузлуджа" тепърва предстои

  • 20 юли 2021 16:23

  • 1660
  • 1
Решението на министъра на културата за статута на паметника на връх "Бузлуджа" тепърва предстои
© Булфото (архив)

Във връзка с появили се спекулации в медиите относно статута на Дома паметник на връх „Бузлуджа“, в които се цитира съобщение на Община Казанлък, Министерството на културата държи да направи следното важно уточнение:

На 19 юли 2021 г. в Министерството на културата се проведе заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ). На него е разгледано предложение за предоставяне на статут на Дома паметник на връх „Бузлуджа“, направено от директора на Националния институт за недвижимо културно наследство – НИНКН. 

Паметникът на Бузлуджа вече е културна ценност от национално значение

Експертният съвет, на основание на Закона за културното наследство и Правилника за устройството, организацията на работата и финансирането на СЕСОНКЦ, е взел решение да предложи на министъра на културата да издаде заповед за предоставяне на статут на Дом паметник на връх „Бузлуджа“, с класификация на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Ново време, с категория „национално значение“ и с препоръки за допълване на режимите за опазване.

Предложението на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности все още не е получено от министъра на културата. Едва след като то бъде получено и след изтичане на 1 месец от публикуването на Уведомлението за обекта на страницата на МК, може да бъде издадена заповед за предоставяне на статут от министъра, по негова преценка, съобщиха от пресцентъра на МК.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1660 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЕХО

2021.07.21 | 11:40

1
Този стърчи хуй трябва да се взриви , загрозява ландшафта на стара планина.

Добави коментар

Водещи новини