Изложба в Балабановата къща представя творбите на студенти от Пловдив

  • 05 юли 2021 12:37

  • 812
  • 0
Изложба в Балабановата къща представя творбите на студенти от Пловдив
© ПОИИ-Живопис, Plovdiv Old town /official/

Днес в Балабанова къща, в дълбока и сводеста зала, се открива изложба на дипломантите от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” от специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство (ПОИИ) бакалаври и магистри. Ще бъдат представени живописни, графични и скулптурни произведения на талантливите студенти с преподаватели проф. д-р Мъгърдич Касапян, доц. Свилен Костадинов, доц. Румен Жеков и проф. д-р Галина Лардева- Минкова - заместник ректор по научноизследователска и художественотворческа дейност. 

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив започва своето съществуване през 1964 година като Филиал на тогавашната Българска държавна консерватория в София. В основата на тази инициатива стои именитият български музикант и енергичен пловдивски културен деятел професор Асен Диамандиев.

През 1972 година Филиалът се преобразува в самостоятелен Висш музикално-педагогически институт. През 1975 година започва обучение и по хореографски специалности, което закономерно довежда през 1995 година до ново преименуване на висшето училище - този път в Академия за музикално и танцово изкуство. Скоро след това започва обучение и по специалности от областта на изобразителните изкуства. Това напълно естествено оформя сегашния облик на Академията като Академия по изкуствата.

Ще опаковат Триумфалната арка по проект на Кристо

АМТИИ е едно от четирите висши учулища по изкуствата в България и единственото извън столицата. Тя бе едно от първите висши училища в България, което получи през 1998 година редовна държавна институционална акредитация, както и акредитация на всички специалности, по които се провежда обучение.

АМТИИ има висока институционална акредитация. Издаваните дипломи се признават навсякъде по света. Широкият спектър на сътрудничество с висши училища и авторитетни български и чуждестранни институции по изкуствата дава много възможности за всестранниизяви и успешна професионална реализация и кариерно развитие.

Изложбата може да бъде видяна до 18.07.2021 г. при вход свободен. Достъпът се осъществява при спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
812 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини