Варненската библиотека показва уникален екземпляр на Яворовите "Безсъници"

  • 18 март 2021 14:45

  • 516
  • 0
Варненската библиотека показва уникален екземпляр на Яворовите "Безсъници"
© pixabay

Уникален екземпляр на стихосбирката на Пейо Яворов "Безсъници", издадена през 1907 г., показва Варненската библиотека, съобщава главният библиотекар Кристиана Димчева, цитирана от БТА.

Книгата, непозната досега за литературните среди в страната, всъщност са слепените авторски коли, които поетът е гледал преди отпечатването ѝ. В нея има разменена страница и това я различава от официалното издание.

Близо 10 000 книги вече са подредени в новата библиотека в Бургас

Книгата е с посвещение - "Първият екземпляр на Петка" с дата 5 октомври 1907 г. и подпис на Яворов, което означава, че е подарък за приятеля на поета Петко Тодоров, обясни Димчева.

Уникалната стихосбирка е била съхранявана 70 години във варненски дом. По думите на Димчева, тя е подарена на Петя Шинева преди 70 години от пловдивски историк или изследовател. Сега дъщерята на Шинева я дарява на Варненската библиотека.

Стихосбирката е част от експозиция, посветена на 183-та годишнина на културната институция. Изложбата е под наслов "Пенчо Славейков и кръгът "Мисъл" и може да бъде разгледана от утре до началото на април онлайн. Посетителите могат да видят знакови експонати, илюстриращи значението на този литературен кръг.

Показано е и оригинално писмо от съпругата на д-р Кръстев, Радка Кръстева, до директора на Варненската библиотека, в което е представена идеята няколко библиотеки в страната да се сдобият с цялото течение на списание "Мисъл".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
516 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини