В Казанлък откриват 27-то издание на "Чудомировите празници"

08 март 2021 14:44

В Казанлък откриват 27-то издание на "Чудомировите празници"
© pixabay
497 0

На 25 март, рождения ден на известния писател хуморист, художник и краевед Димитър Чорбаджийски, известен като Чудомир, в Казанлък се откриват 27-то издание на "Чудомировите празници", съобщават на съвместна пресконференция Добрина Матова, директор на литературно-художествения музей "Чудомир" и Борис Кърчев, председател на фондация "Чудомир", цитирани от БТА.

Съорганизатори са Община Казанлък и Министерството на културата, които подпомагат финансови културния форум.

Кметът Фандъкова връчи грамота на д-р Максим Бенвенисти

Общо 30 събития включва тазгодишната празнична програма, която по традиция приключва на 1 април- Деня на хумора. В първия ден на празниците ще бъде връчена и наградата на името на Чудомир за къс хумористичен разказ на Фондация "Чудомир" и вестник "Стършел".

През първия ден ще бъде открита официално премиерата на изложбата " Чудомирови пейзажи" с куратор проф. Марин Добрев.

В програмата е включена и изложбата "Из колекциите на Чудомир - шевици, икони, картички, монети и марки". Музеят на фотографията ще представи експозицията "Фото смях". На втория ден от "Чудомировите празници" ще бъдат обявени резултатите от XIV Националния конкурс за весела детска рисунка с международно участие "Присмехулници".

На 29 март ще се открие за първи път и изложбата " Нашенски мераци на Теньо Пиндарев", която представя дарението от наследниците на семейство Пиндареви. По традиция в Казанлък ще отвори врати и училището за карикатура.

Освен присъствени занятия ще има и онлайн обучение за участниците от цялата страна. Шест комедии ще представят театрални трупи от София, Силистра, Кърджали, и разбира се, Казанлък. Празничната програма включва и концерти - рок, класика, джаз. Темата на тазгодишната научна конференция е " Нашенци- век по-късно, все така живи". Форумът е посветен на 131 години от рождението на Чудомир и 126 години от рождението на съпругата му - художничката Мара Чорбаджийска.

По време на "Чудомировите празници" през тази година ще има открити сцени и в Бургас, Шабла и Разград.

Мая Йорданова
497 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини