Маестро Оливър фон Донани ще дирижира "Тоска" в Софийската опера

  • 23 февруари 2021 10:25

  • 454
  • 0
Маестро Оливър фон Донани ще дирижира "Тоска" в Софийската опера
© Булфото

Маестро Оливър фон Донани, който принадлежи към прочутата унгарска фамилия Фон Донани, ще дирижира "Тоска" в Софийската опера на 25 февруари, съобщиха от операта.

В спектакъла гостува Венцеслав Анастасов в ролята на Скарпия. Участват още Радостина Николаева, Костадин Андреев, Ангел Христов, Илия Илиев, Емил Павлов, Александър Георгиев, Петър Бучков, Антония Иванова. Преди години Донани се среща с артистите и оркестъра на националната опера, на фестивал в Сантандер, Испания, където дирижира "Фауст" от Шарл Гуно.

"В това ужасно време на Ковид е много трудно да има каквото и да е представление или концерт, така че го очаквам с нетърпение и съм щастлив, че ще се видим в операта на 25 февруари", казва маестрото. Той следва в Музикалния факултет, в Академията за изпълнителски изкуства, в Прага при Вацлав Нойман, а по-късно - в Университета по музика и изпълнителски изкуства във Виена при Отмар Суитнер.

Софийската филхармония свири под диригентската палка на световнопризнатия маестро Фредерик Шаслен

Веднага след приключване на обучението си е назначен за диригент в Чехословашкия радио-симфоничен оркестър. Седем години по-късно, през 1986 г., става музикален директор на Словашкия национален театър в Братислава, най-младият в историята на институцията. Там дирижира "Мадам Бътерфлай", "Аида", "Бохеми", "Русалка", "Макбет", "Тоска", "Севилският бръснар", "Сомнамбула" от Белини, "Фауст" от Гуно, "Крутнява" от Еуген Сухон, наред с редица други творби. Гастролира редовно в Испания, Китай, Унгария, Германия, Нидерландия.

От 1993 г. поема и дирижирането на Словашката филхармония, наред със задълженията си с оперния оркестър. По-късно премества основното си място на дейност от Братислава в Прага, където се присъединява към Чешкия национален театър като гост-диригент, преди да бъде назначен за музикален директор.

През 2015 г. дирижира новата версия на Тадеуш Страсбергер на операта "Сатяграха" от Филип Глас в московския Болшой театър. Постановката печели две награди "Златна маска". През 2018 г. Оливър фон Донани получава "Златна маска" за най-добър оперен диригент.

Последвайте канала на

Novini.bg
454 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини