Калин Вельов: Културата трябва да е приоритет

  • 17 февруари 2021 11:54

  • 412
  • 1
Калин Вельов: Културата трябва да е приоритет
© ГЕРБ, пресцентър

Да се изработи национална стратегия за българската култура, за да се популяризира, както сред младото поколение в България, така и в Европа и света. Около това мнение се обединиха представители на културните институти в Сливен по време на среща с народния представител от ГЕРБ и член на Комисията по култура в НС Калин Вельов.

Сливен е 18-ият град в рамките на обиколката му в страната, която депутатът прави, за да се запознае пряко с проблемите и нерешените въпроси на хората от тази сфера.

Калин Вельов проведе срещи с ръководителите и работещи в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, Драматичен театър „Стефан Киров“, Държавен куклен театър, Регионален исторически музей и художествените галерии, Национална художествена гимназия "Димитър Добрович“, читалищата от общината, Симфоничен оркестър и АНПТ „Сливен“.

Калин Вельов се срещна с културни дейци от Стара Загора

„Културата трябва да бъде изведена приоритетно като образованието и да вървят ръка за ръка, както винаги са били заедно векове наред. Трябва да обединим усилията си в областта на културата, за да стане атрактивна за младите хора. Трябва да се търси връзка между културата и образованието, за да може младото поколение да се възпитава в качествено изкуство“, заяви Калин Вельов.

По време на срещите културните дейци споделиха тревогата си от липсата на млади кадри, като по думите им тя е продиктувана основно от ниските възнаграждения. Те благодариха и на Община Сливен, от която винаги са срещали добро отношение. „Имаме чудесен диалог с Община Сливен. Въпреки тежкото си финансово състояние преди пет години, Общината успя да ни запази, за което сме много благодарни. Трябва да се търси вариант и за държавно подпомагане, дофинансиране на симфоничните оркестри в страната“, заявиха по време на срещата от оркестъра.

В открит разговор представители на АНПТ „Сливен“ и Калин Вельов обсъдиха възможностите за кандидатстване на фолклорни ансамбли по различни програми. Поставен бе въпросът и за варианти за дофинансиране от държавата по отношение на общинските ансамбли, достъп до участие в националния културен календар, различните категории труд в сектора, както и създаването на работна група на формациите на национално ниво. „Фолклорните ансамбли трябва да бъдат признати за движимо културно наследство“, каза народният представител.

При срещата с представители на Регионалния исторически музей бе поставен въпросът за липсата на възможност за кариерно развитие. В този случаи обаче са необходими законодателни промени.

Читалищните дейци от общината настояха за контрол на активно действащите читалища и на тези, създадени фиктивно. Според тях е необходим и нов закон за читалищата, в който да се изясни мисията и функцията им. „Трябва да има стандарт кога се създава, как функционира и как се регистрира едно читалище“, коментираха участниците в срещата.

„След множеството срещи и разговори с представители на 27 регионални библиотеки в страната миналата година стана ясно, че e необходимо да бъде завишен бюджетът за този сектор. С колегата от Парламентарната ни група и експерт в библиотечното дело Емилия Микова инициирахме разговори с ресорни министерства. Доволен съм, че работата ми в тази посока има резултат - правителството прие допълнително увеличение с 5% на стандарта за финансиране на библиотеките с регионален характер през 2021 г.“, заяви депутатът.

Калин Вельов каза още, че за културната общност е важно да знае, че за първи път от 26 години насам с усилията на българския комисар Мария Габриел парите по програма „Творческа Европа“ са увеличени с 60 % и са 2.4 млрд. евро. „По „Хоризонт Европа“ има предвидени 900 млн. евро, като по двете програми на ЕС може да се кандидатства директно на сайта на комисията, а не чрез министерство, община или друг бенефициент“, коментира депутатът.

Срещите преминаха при голям интерес и при спазване на всички противоепидемични мерки, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. Калин Вельов беше придружен от общински съветници от ГЕРБ - Сливен.

Последвайте канала на

Novini.bg
412 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Винету

2021.02.17 | 12:23

1
Кой е тоя тиквар,че да говори за култура.Тоя неграмотник акъл ни дава.

Добави коментар

Водещи новини