Соня Йончева стана почетен гражданин на Пловдив

  • 16 февруари 2021 16:51

  • 1642
  • 1
Соня Йончева стана почетен гражданин на Пловдив
© bulphoto (архив)

Световно известното българско сопрано Соня Йончева стана почетен гражданин на Пловдив, съобщи директорът на общински институт "Старинен Пловдив" Богомил Грозев, цитиран от БТА.

По негово предложение и на кмета на града Здравко ДимитровЗдравко ДимитровЗдравко Димитров Димитров е български политик, Областен управител на област Пловдив. Роден е на певицата се нареди сред най-младите пловдивчани, заслужили това признание.

"Много съм щастлива, че получавам признание в родния си град. Пловдив е началото на моя път. Винаги ще се завръщам в него", казва певицата от дома си в Женева.

Соня Йончева празнува премиерата на нов албум

На 24 февруари оперната дива ще пее на наградите Victoire de la Musique, a три дни по-късно ще изнесе рецитал за поредицата "Звездите на Метрополитън опера на живо". Концертът ще бъде заснет в залата на библиотеката на манастира "Шусенрид" в Югоизточна Германия. Цялото събитие ще продължи малко повече от час. Включени са откъси от "Аида", "Русалка", "Бохеми", "Трубадур", арии от Пърсел и Хендел и една от вечните песни на Едит Пиаф - "Химн на любовта".

Йончева ще пее в съпровод на пиано на Малкълм Мартино. Първият сингъл и видео от новия й албум Rebirth (Прераждане) се радва на огромен интерес сред меломаните от цял свят, коментират от екипа на Йончева.

В албума, наред с класическия репертоар и музика от Клаудио Монтеверди, Франческо Кавали, Орландо Гибънс, Хосе Марин, Луис Аларкон, Барбара Строци, Алфонсо Ферабоско и др., е включена и българската песен "Заблеяло ми агънце", както и "Като ангел, минаващ през моята стая" ( Like An Angel Passing Through My Room, 1981) от репертоара на "АББА", за която световноизвестното българско сопрано получава благословията на Бени Андершон от шведската група.

По настояване на Йончева клипът е заснет в България от български екип. Режисьор е Ема Константинова, а оператор е носителят на награда "Златна роза" Румен Василев. В клипа има кадри от Родопите, Побитите камъни, Белоградчишките скали и река Марица.

"Този проект е от изключително значение за мен", казва Соня Йончева. "С него искам да подчертая вечността на тази музика и чувството на безкрайна свобода, което ни подарява. Това е апел към прераждане и възстановяване, от които нашият свят отчаяно се нуждае".

На 31 август Соня Йончева ще излезе с Пласидо Доминго на специално построена сцена за концерт пред катедралния храм "Свети Александър Невски". Двамата ще изпълнят арии и дуети от прочути опери. През миналото лято Соня Йончева подари на родния си град концерта "Завръщане" и въпреки пандемията успя да напълни Античния театър. Тя излезе на сцената заедно с младия певец Божидар Божкилов, когото избра сред 50 талантливи млади български изпълнители, както и с брат си Марин Йончев. Концертът бе под диригентството на маестро Найден Тодоров с оркестъра на Пловдивската опера.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1642 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аз конкретната

2021.02.17 | 18:55

1
Респект!М ного добра !

Добави коментар

Водещи новини