След смъртта на оперния певец Камен Чанев колегите му са в шок, искат затваряне

  • 30 ноември 2020 12:49

  • 12090
  • 7
След смъртта на оперния певец Камен Чанев колегите му са в шок, искат затваряне
© Булфото, архив

Петиция призовава министъра на културата Боил Банов да поиска затваряне на оперите у нас. Това искане идва след неочакваната смърт на тенора Камен Чанев. Колегите му са шокирани и настояват властите да вземат по-сериозни мерки.

Подписката е иницирана от Петър Костов. 188 души са се подписали към момента. 

"Уважаеми колеги, уважаема публика и почитатели на оперното изкуство, преди броени часове ни напусна големият наш оперен изпълнител тенорът Камен Чанев! За огромно съжаление, той е един от четиримата починали колеги, за които знаем! За нас статистика няма и никой не я води! Те се заразиха с Ковид -19 в опит да се провеждат репетиции, оперни спектакли и премиери по време на пандемия. В България, за разлика от почти цяла Европа, оперните театри останаха активни и отворени", се казва в текста към петицията.

Изтъква се, че спектаклите се провеждаха цялостно - с пълни хор, оркестър и солисти, които няма как да използват лични предпазни средства по време на представленията , а да кажем честно и на по мащабните репетиции. 

Стотици се простиха с големия български тенор Камен Чанев

"Всичко това доведе до множество случаи на инфекция от коронавирус, най-вече сред певческия състав и при духовите инструменти в оркестъра. Тъй като е известно, че с пеенето и свиренето на духов инструмент се поема значително количество въздух, евентуалната концентрация на вируса, който биха поели този тип изпълнители, е в пъти над останалите артисти. Има множество изследвания, едно от които на британското Министерство на здравеопазването, които еднозначно посочват, че при интензивно пеене се отделят 20 пъти повече аерозолни капчици, отколкото при нормално говорене. Освен това вирусът, отделен при пеене, остава в пъти по-дълго вирулентен в обща среда на репетиции и спектакли", пише още авторът на петицията.

Последвайте канала на

Novini.bg
12090 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Дидо

2020.12.01 | 14:03

7
Доскоро актьори и оперни певци реваха в различни предвания по телевизията,че ги били затворили,че били намалили капацитета в залите. Сега друга песен запяха. За българина угодия няма.
Няма значение

2020.12.01 | 10:56

5
Трябваше горкият човечец да почине и всички да се замислят, че трябва да се спасят артистите. Айде да няма втори случаи /чукам на дърво/ след него. Скъпият ни Акад. Карталов държи отворен театъра в жалък опит да си спаси сезона. Това е второто безумие след първото - Ковид19. СПРЕТЕ СЕ! НЕ Е ВРЕМЕ ЗА ФУКНЯ, А ЗА МИСЛЕНЕ И ЛЕКУВАНЕ!
Ивана

2020.12.01 | 10:58

6
прави сте. нека отворят театрите пролетта, след като има ваксини и всички са здрави. тогава ще се наслаждаваме на изкуството. :)
Galimator

2020.11.30 | 13:41

1
Трябва ли някой да умре, за да се убедят околните, че изолация и мерки ни трябват, докато има трайно решение!!!
Валериан

2020.12.01 | 08:51

4
Да, всички глупаци!
Роза Попова

2020.11.30 | 13:48

2
Очевидно НЕ като прочетеш дългата статия посветене на Мангъров в същия този сайт.
Да

2020.12.01 | 02:09

3
Затворим и Тулупа и сие в Карлуково за шизофрения до като са живи.

Добави коментар

Водещи новини