Елиф Шафак: Всеки роман е пътешествие

  • 06 април 2012 08:25

  • 2638
  • 0
Елиф Шафак: Всеки роман е пътешествие
©

Световноизвестната турска писателка Елиф Шафак е в България, за да представи третата си книга на български език – романа "Чест".

Възприемам всеки роман като пътешествие, каза тя в интервю за ТВ7. Но мисля, че то е насочено по-скоро навътре към себе си. Индивидуалният прочит на всеки един човек определя посоката. Но в "Чест" разказвам историята на едно семейство.

Фокусирам се върху наполовина турско, наполовина кюрдско имигрантско семейство, което живее в Лондон, в края на 80-те години на XX в. Историята е за любов и за това как по някаква причина нараняваме най-силно тези, които най-много обичаме, разказа Елиф Шафак.

Голям проблем според нея е, че разбирането ни за любов може да бъде много обсебващо. Често възприемаме хората около себе си като такива, които ни принадлежат. По този начин акцентираме върху собственото си его. Обикновено казваме "моят съпруг", "моята съпруга", "моята годеница"..., така слагаме ударението не върху конкретния човек, а върху определението "мое", обяснява Шафак.

Важно е да бъдем съпричастни, да се поставяме на мястото на другите и винаги да поглеждаме живота от различен ъгъл, каза още Елиф Шафак.

Последвайте канала на

2638 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини