Боил Банов откри Софийския международен панаир на книгата

Министърът на културата Боил Банов даде началото на две от най-значимите и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване у нас - 47-ото издание на Софийския международен панаир на книгата и 7-ия Софийски международен литературен фестивал. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Двете събития се осъществяват с подкрепата на Министерството на културата.

Парламентът одобри бюджета на Министерство на културата за 2020 г.

Министерството е осигурило близо 2 милиона лева за книги за читалищните, общинските и регионалните библиотеки през 2019 година. Със средствата са подкрепени 853 проекта на библиотеки във всички 28 области на страната. Това е станало възможно чрез проведените две конкурсни сесии по успешно продължаващата Програма "Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност".

В сравнение с изминалата година средствата по програмата са увеличени двойно. В резултат от проведените конкурсни сесии през 2018 г. бяха подкрепени допълнително 442 обществени библиотеки за обновяване на фондовете им на обща стойност 1 милион лева. Така за две години близо 1300 книгохранилища в цялата страна са получили достъп до нови заглавия, културна и литературна периодика и други съвременни информационни източници, за да отговорят на нарастващите потребности на своите читатели. Сред закупените книги присъства художествена и научна литература, произведения за деца, публицистика, критика и история, включително и краеведски изследвания, справочни и периодични издания, съобразени с профила на библиотеките. Приоритет на програмата тази година е включването на български автори.

По друга програма на Министерството на културата - "Помощ за книгата", са реализирани проекти и дейности за подпомагане на издаване на нова литература на български език. Чрез "Помощ за книгата" през 2019 г. са одобрени 60 проекта на издателства на обща стойност 100 000 лв. Толкова бяха подкрепени и през 2018 г.

Успешно реализирани са и няколко проекта и дейности за представяне на българските автори, издателства и произведения в чужбина. Страната ни беше представена на 31-я Международен московски панаир на книгата през 2018 г. и на Международния панаир на книгата във Франкфурт през 2019 г.

Откриват Софийския международен панаир на книгата

Подписана е била и нова програма за продължаване на проекта "Нов български роман", който предвижда превод, издаване и разпространение на съвременни български автори в Русия. Страната ни се присъедини и активно работи и в европейската мрежа за преводна литература - "Традуки", която позволява на книжния сектор у нас - автори, издателства, библиотеки, преводачи, да се възползват от значителни предимства на европейския пазар.

Сред стратегическите цели, по които работи Министерството на културата, е подпомагане процесите по дигитализация в сферата на писменото и документално наследство, както и въвеждане на нови технологии в библиотечната сфера.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Култура

още

Анкета

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Избрано от Интернет