Боил Банов проведе среща с френския посланик у нас

  • 25 ноември 2019 19:13

  • 500
  • 0
Боил Банов проведе среща с френския посланик у нас
© Министерство на културата

Министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за и Н. Пр. г-жа Флоранс Робин, посланик на Франция в България, обсъдиха съвместни проекти на среща в Министерството на културата днес. На разговора присъстваха г-жа Ирина Петреску, културен аташе на Посолството на на Френската република в България, директорът на Френския културен институт г-н Клод Шасен и представители на Министерството на културата.

Създаването на европейски център за изкуства на остров ''Св. Св. Кирик и Юлита'' в близост до Созопол е единият от проектите, за осъществяването на който България разчита на френските експерти, посочи министър Банов по време на срещата. Центърът е част от мрежата, която свързва ''Лувъра'' в Париж с ''Лувъра'' в Абу Даби. По отношение на проекта посланик Робин посочи, че двете страни вече са осъществили заедно много инициативи в областта на културата и ще се радва тази да бъде една от тях. Министър Банов от своя страна отправи покана към първия дипломат на Френската република у нас да посети острова и да се запознае на място с мащаба на проекта.

По време на срещата министър Банов подчерта, че ще разчита на подкрепата на страната за по-нататъшното успешно развитие на общите проекти, сред които размяната на изложби със световния музей ''Лувър'' и центъра ''Жорж Помпиду''. По силата на споразумението с музея ''Лувър'' експерти от двете страни подготвят изложба с работно заглавие ''Светлини и сенки – изкуство и култура в България през XVI – XVIII век''. Сътрудничеството с Центъра за модерно изсуство ''Жорж Помпиду'' предвижда до края на следващата година да бъде организирана изложба в рамките на проект за създаване на ''Колекция българско авангардно и съвременно изкуство''.

Изложба за българските читалища гостува в Париж

,,Контактите ни с музея ''Лувър'' са изключително важни за популяризирането на българската култура, изкуство и история и Министерството на културата прави всичко необходимо да продължи тази традиция. Лувърът е държава в сферата на изкуствата и ние разчитаме на съдействие за осъществяване на третата българска изложба и на други бъдещи сериозни проекти'', посочи министър Банов.

„Годината 2020 се очертава като изключително богата за сътрудничеството ни, през нея предстои да се случат много от набелязаните в предишните години проекти”, отбеляза от своя страна Н. Пр. Флоранс Робин.

Министърът и френският посланик обсъдиха още продължаването на проекта ''Пловдив - Европейска столица на културата''. Н. Пр. Робин посочи, че се възхищава на богатото културно наследство, което страната ни има и предложи съдействие за обновяването на Къщата на Георги Мавриди в Стария Пловдив, известна като ''Къщата на Ламартин'', която има голямо значение за френската история. Различни идеи за това как културната ценност може да бъде развита и да се превърне в един от ключовите центрове на духовен Пловдив вече са били обсъдени и на среща с новоизбрания кмет на Пловдив Здравко ДимитровЗдравко ДимитровЗдравко Димитров Димитров е български политик, Областен управител на област Пловдив. Роден е на.

По време на разговора между министъра на културата и първия френски дипломат в София беше обсъдена и инициативата ''Културен сезон'', в рамките на която стои възможността за провеждането на Дни на България във Франция през 2025 година. В различни години френската държава организира на територията на цялата страна прояви, които представят културата и традициите на поканената страна.

,,Силно разчитаме на сътрудничество с Посолството, за да реализираме тази възможност'', отбеляза министър Банов.

Сред темите на срещата бяха и възможности за регламентиране на сътрудничеството в областта на киното чрез Споразумение за копродукции между България и Франция. Министър Банов поздрави посланик Робин с встъпването в длъжност и пожела ползотворен мандат в България. Нейно превъзходителство от своя страна даде висока оценка за развитието на културната политика на България и изрази увереност, че ефективното сътрудничество ще продължи, защото е важно не само за двете страни, но и за конструирането на европейското културно пространство.

Последвайте канала на

Novini.bg
500 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини