Маргарет Атууд и Бернардин Еваристо спечелиха наградата "Букър" за 2019 г.

  • 15 октомври 2019 07:25

  • 402
  • 0
Маргарет Атууд и Бернардин Еваристо спечелиха наградата "Букър" за 2019 г.
© Getty Images

Престижната награда "Букър" за най-добър роман на английски език бе присъдена на писателките Маргарет Атууд за романа "Заветите" и на Бернардин Еваристо "Момиче, жена, друго" в изненадващо двойно награждаване, предаде Ройтерс.

Двете авторки ще си поделят тазгодишната премия от 50 000 лири стерлинги, съобщи комисията по присъждането на наградата.

79-годишната канадска писателка Маргарет Атууд бе удостоена с "Букър" и през 2000 г. за романа "Слепият убиец". "Заветите", публикуван миналия месец, е продължение на бестселъра й от 1985 г. "Историята на прислужницата".

Бернардин Еваристо е първата чернокожа жена, която получава литературната награда. В "Момиче, жена, друго" тя разказва историите на 12 героини, предимно чернокожи, на възраст между 19 и 93 години.

Въпреки че наградата "Букър" е била присъждана на двама автори и в миналото, през 1993 г. правилата бяха променени и бе решено тя да се дава на един писател. Но тази година комисията наруши тези правила и заяви, че членовете й не са могли да постигнат съгласие коя от двете книги (в кратък списък от шест) е по-добрата, добавя Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини