Очила с добавена реалност ни разхождат в миналото на Пловдив (Видео)

  • 27 септември 2019 11:52

  • 1038
  • 1
Очила с добавена реалност ни разхождат в миналото на Пловдив (Видео)
©

Посланици от цял свят и бордът на фондация „Америка за България” се събраха на предпремиерното откриване на Епископската базилика

Епископската базилика в Пловдив, която бе върната към нов живот с подкрепата на фондация „Америка за България”, разкри тайните си на предпремиерно откриване в четвъртък вечер. Novini.bg бе сред гостите на културното събитие и успя да сложи уникалните очила с добавена реалност, които връщат посетителите във времената, когато базиликата е била в центъра на живота във Филипопол. Очилата изумиха и премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който преди три дни също разгледа историческия обект.  С тях всеки се отзовава в центъра на огромната базилика, така както е изглеждала преди векове.

Мозайките са изложени на два етажа, сн. автора

Огромни каменни стени, висок покрив, цветни мозайки, огромен олтар са само част от местата, които се „посещават” с помощта на очилата, които изпробваха посланици от 23 страни, дошли на церемонията. С тях в миналото се пренесоха и членовете на борда на „Америка за България” начело с председателя Крис Матън.

"Нещо, което започна като малък проект преди няколко години, се превърна в един дар за България, който не се побира в нашето въображение. Ние от "Америка за България" приехме да разгледаме този проект, защото знаехме, че този обект ще стане важна туристическа дестинация в страната. Както каза г-н Тотев, този проект е отличен пример за публично-частно партньорство”, отбеляза ролята на кмета на Пловдив Крис Матън.

 

Процесът на реставрация на Епископската базилика започва през 2014 година и награжда опита на фондация „Америка за България” и община Пловдив от успешната реставрация на друг важен исторически паметник-Малката базилика. Епископската базилика ще отвори врати за посетите на 7 ноември. След няколко века забвение, тя ще отново ще оживее за жителите и гостите на Пловдив. Културният център разкрива над 2000 квадратни метра римски мозайки от 4 до 6 век, разположени на два етажа. Центърът включва и интерактивна детска „Зона за откриватели”, която представя историята на сградата по достъпен за хлапетата начин.  "Това е специално място, чакало 17 века правилните хора и момент, за да възкръсне отново", отбеляза кметът Иван Тотев. Той подчерта, че реставрирането на Епископската базилика е най-големият публично-частен проект между общината и "Америка за България". Инвестицията за него е над 15 млн. лева.

Люблена Папазова

Последвайте канала на

Novini.bg
1038 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гп

2019.09.28 | 02:22

1

Да бяха направили дизайна по-различен, защото прилича на хамбар

Добави коментар

Водещи новини