Музеят в Добрич ще направи културното наследство достъпно и за незрящи хора

  • 15 август 2019 16:30

  • 243
  • 0
Музеят в Добрич ще направи културното наследство достъпно и за незрящи хора
© dobrichmuseum.bg

Регионалният исторически музей в Добрич ще направи достъпно културното наследство и за незрящи хора, съобщиха от институцията за партньорски проект със Средиземноморската асоциация за местно развитие в Бари, Италия.

Инициативата за адаптация на историческите ценности черпи финансов ресурс от близо 150 000 евро по програма "Еразъм", а практики в работата с хора със зрителни увреждания ще споделят и културни институции от Кипър и Испания.

В музея в Добрич ще бъдат създадени дактилни копия на експонати, а музейните специалисти ще бъдат обучени как със словесно описание, звуци и други усещания от целия сетивен регистър по-живо да пресъздадат съхраняваното във фондовете, поясни културологът Надежда Иванова от екипа на проекта.

Регионалният исторически музей работи в партньорство с Хобис клуб, сдружението на слепите и други неправителствени организации на хора с увреждания, и новата инициатива ще подобри качеството на социалния живот на посетителите със специални нужди в музейните обекти, посочват от културния институт.

Последвайте канала на

Novini.bg
243 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини