Ден на отворените врати в Националната библиотека по повод 230 години от рождението на Васил Априлов

  • 15 юли 2019 19:39

  • 296
  • 0
Ден на отворените врати в Националната библиотека по повод 230 години от рождението на Васил Априлов
© Национална библиотека

На 21 юли 2019 г. ще се навършат 230 години от рождението на видния български просветител Васил Априлов.

По този повод Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) организира Ден на отворените врати на 19 юли 2019 г., петък, от 10:00 до 16:00 часа – време, през което всеки посетител може да види отблизо оригинала на „Духовное завещанiе Василiя Евстатьева сына Априлова”, писано от възрожденеца през 1844 г. в Одеса.

Това е безценен документ, сравним с личните бележници на Левски, Ботев и Раковски, част от колекцията „Български исторически архив” на НБКМ. Оригиналът се съхранява в трезор на БНБ и ще бъде изваден оттам специално за Деня на отворените врати в Библиотеката.

Официалното представяне на ръкописа и на фототипното му издание “Заветът” (съвместен проект с изд. “Абагар”) ще започне в 11:00 часа на 19 юли в Централното фоайе на Библиотеката, съобщиха от пресцентъра на НБКМ.

Гости на церемонията ще бъдат представители на местната управа и на културни институции в Габрово, родния град на Васил Априлов, останал в историята ни като един от най-значимите дарители, просветни и стопански дейци през първата половина на XIX век.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
296 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини