Празник на келтите организират в Мъглиж

  • 22 април 2019 18:35

  • 745
  • 0
Празник на келтите организират в Мъглиж
© Pixabay

Първият в нашата страна "Празник на келтите в Долината на тракийските царе" организират на 1 май в Мъглиж, обявиха организаторите на пресконференция в пресклуба на БТА. На този ден келтите са отбелязвали Празника на Слънцето известен като "Белтен". Съорганизатори на първото издание са Община Мъглиж, Сдружение "Ценности", Бургас, Келтско общество" и Сдружение "Творецъ".

Преди двайсет и три века войнствените келти основали в Тракия царство, което археолозите още търсят.

При археологически разкопки в началото и края на 20 век са открити артефакти, които свидетелстват за келтското присъствие в село Тулово, община Мъглиж и Странджа - Сакар, припомни кметът на Мъглиж Господин Господинов. "Според проф.Александър Фол келтите са имали бракове с траки, а наследниците им, които той нарича "тракокелти" са част от съвременното население на България", добави кметът.

Игри, демонстрации и концерт на келтска музика на група The A.X.E. Projekt са основни акценти в програмата. В демонстрациите ще се включи и Школата за прабългарско оцеляване "Багатур". Сдружение "Творецъ" ще подреди Улица на занаятите и ще представи различни майстори, които ще ни върнат във времето на келтите с живопис, керамика и вълнен текстил във времето на келтите.

Организаторите се надяват празникът на келтите да стане ежегоден. Писмо с подкрепа от Келтското общество във Франция им дава надежда празникът да стане международен.

Последвайте канала на

БТА
745 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини