"Островът на съкровищата v1.0" – виртуално-театрално преживяване от ново поколение

  • 15 февруари 2019 14:13

  • 271
  • 0
"Островът на съкровищата v1.0" – виртуално-театрално преживяване от ново поколение
© Малка Театрална Компания

На 26 и 27 февруари Малка Театрална Компания гостува в Младежки театър „Николай Бинев” със спектакъла „Островът на съкровищата v1.0”.

Представлението комбинира класическо сценично действие с високите технологии за смесена и виртуална реалност по начин, който е иновативен в световен мащаб. Спектакълът е базиран на класическия роман на Робърт Луис Стивънсън „Островът на съкровищата” и е първата част от виртуално-театрална трилогия, по която Малка Театрална Компания работи. Специални очила за добавена реалност, осигурени от компанията, смесват виртуални и физически обекти на живо пред погледа на публиката. Така зрителите могат да проследят как актьори, кукли и 3D анимации се преплитат по един нов и въздействащ начин.

Новият театрален формат, разработен от компанията, позволява спектакълът да се развива на принципа на софтуерните продукти – с периодични подобрения на визуално и програмно ниво. Нови декори, сцени и герои ще бъдат добавяни през следващите месеци, а по време на представленията в Младежки театър на 26 и 27 февруари софийската публика ще има удоволствието да се наслади на подобренията, върху които екипът работи в момента. Представленията през двата дни са от 17:00 и 19:30 часа. Билетите са вече в продажба - онлайн и на касите на Младежки театър.

За иновативния си подход при работата по „Островът на съкровищата v1.0” Малка Театрална Компания е номинирана в конкурса Наградите на БАИТ за 2018 г. в категорията „Компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения”. Победителите в конкурса предстои да бъдат обявени по-късно този месец.

Режисьор на това виртуално-театрално приключение е Емил Йорданов. Творческият екип на проекта включва както изгряващи артисти като Александър Митев, така и утвърдени творци като композитора Георги Стрезов. Техническите нововъведения в спектакъла са дело на Любомир Русев от „Сандбокс“, а 3D дизайнът - на Арто Чивиджиян.

Началото на проекта е поставено преди две години. Следват много проучвания и практически опити, в които екипът успява да комбинира технологиите за AR и VR (Augmented Reality and Virtual Reality) и да намери тяхното сценично приложение в този първи по рода си виртуален театър.

Техническите предизвикателства не са малко, но идеите и усилията на компанията са оценени високо и тя печели съфинансиране от Програма Култура на Община Габрово за реализация на спектакъла. Партньори в този проект са „Сандбокс“ и Музей Дом на Хумора и сатирата, а премиерата на „Островът на съкровищата v1.0” бе успешно реализирана на 28 октомври 2018 г. в Габрово.

Последвайте канала на

Novini.bg
271 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини