В Свищов започнаха Алековите дни

  • 10 януари 2019 14:41

  • 728
  • 0
В Свищов започнаха Алековите дни
© Булфото (архив)

С изложба и сатирична вечер днес започват Алековите дни в Свищов. Празниците са посветени на 156-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов. Честванията в  родния град на писателя сатирик са двудневни. Начало на Алековите дни дава изложба на карикатуриста Йовчо Савов в Художествената галерия „Николай Павлович“, а от 17,30 часа в къщата - музей „Алеко Константинов“ ще се проведе вечер, посветена на сатирика Радой Ралин.

Отбелязването на Алековите дни започва през 1966 година по инициатива на вестник „Народна младеж“ и продължава до 1989 година. След известно прекъсване празненствата, посветени на Щастливеца, се възстановяват в родния му град Свищов през 1994-а.

Международният конкурс за къс хумористичен разказ на свободна тема е запазена марка на Алековите дни. В началото наградата е била 20 дни почивка в България и Свищов за чуждестранните лауреати, а за българските сатирици – посещение в чужбина. Днес наградата е плакет и премия от 200 долара.

Тази година са получени 96 разказа от 58 писатели от 14 страни, а лауреат е руският писател Виктор Шендерович за разказа „Свободна конкуренция“, съобщи Таня Ликова, директор на международната фондация „Алеко Константинов“. Председател на тазгодишното жури е писателят Деян Енев. Участие са взели творци от Европа, САЩ, Русия, Израел и Турция. За първа година се забелязва засилено участие на писатели от Южна Америка, като свои сатирични творби на свободна тема са представили автори от Колумбия и Еквадор, посочи още Таня Ликова. 

Тазгодишният победител Виктор Шендерович от Русия е поет, писател, драматург, телевизионен и радио водещ, журналист и колумнист. 

Неизменна част от Алековите дни е и общоградското факелно шествие, което се провежда на 11 януари вечерта. Очакван акцент в програмата е концертът „Империята на мюзикъла“ на Русенската опера със специалното участие на рокаджиите Милена Славова и Звезди Керемедчиев от „Ахат“. С набраните средства от концерта ще бъде преиздадено фототипното издание на книгата „Бай Ганьо“.

В рамките на честванията ще бъде открит официално и Туристическият информационен център в Свищов.

Последвайте канала на

Владимир Василев
728 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини