Съкровища на 7 хил. години показва НИМ

  • 12 декември 2018 20:54

  • 1298
  • 0
Съкровища на 7 хил. години показва НИМ
© НИМ

Злато, сребро и предмети отпреди 7 хиляди години представя за първи път Националният исторически музей. Реликвите са намерени през 2018 г., която беше изключително успешна за българските археолози.Експонатите в изложбата са открити при археологически разкопки на територията на цялата страна.

Реликвите са датирани от V хилядолетие до XV век, а големият акцент в изложбата е златно-сребърното съкровище открито в крепостта Калиакра. Сред находките са накити и преди всичко ценни монети, които дават информация за финансовата политика на малките средновековни държави в навечерието на османското нашествие. Артефактите бяха разкрити през лятото от екипа на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

„Имаме експонати от V хилядолетие преди Христа от интересна селищна могила, имаме тракийски паметници, имаме артефакти от времето на гръцката колонизация по Западния понт”, каза проф. д-р Иван Христов пред БТВ.

Сред тях са бронзова лампа, изработена вероятно в Египет и попаднала чрез търговци по нашите земи, както и бронзов печат на византийска принцеса. Специалисти от Историческия музей продължават да реставрират и консервират находките от 2018 г.„Тази година наистина беше успешна, тъй като имахме 21 експедиции на девет наши археолози от отдел „Археология”.

Важна е информацията, която носят артефактите за нашето минало, допълни проф. Христов. Освен реликвите от 7 хил. години насам, посетителите ще могат да разгледат снимки и карти на местата, където са открити.Изложбата отваря врати от утре и ще може да бъде разгледана до 13 януари 2019 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1298 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини