120-годишнината на Димитър Талев ще бъде отбелязана в БАН

Национално честване на 120 години от рождението на Димитър Талев ще има днес от 18.00 ч. в големия салон на БАН под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009, съобщават организаторите.
Ще бъдат представени съчиненията на писателя в 15 тома, публикувани от издателството "Захарий Стоянов", съорганизатор с БАН, Столичната община и Съюза на българските писатели.


Произведенията са под общата редакция на Иван Гранитски и Панко Анчев. Във всички томове има анализи и коментари на писатели и учени - литературоведи и историци, както и документални свидетелства за живота и творчеството на писателя.
В поредицата са "Железният светилник" (том 1), "Преспанските камбани" (том 2), "Илинден" (том 3), "Гласовете ви чувам" (том 4), "Усилни години" и "На завой" са в том 5, трите книги на "Самуил, цар български" са в 6, 7 и 8 том, "Гоце Делчев"- биография, "Град Прилеп - борби за род и свобода", "Под мрачно небе"- драма, и "Илинденци" - роман за юноши, са в том 9, том 10 съдържа "Хилендарският монах", "Кипровец въстана" и "Братята от Струга", том 11 е с повести и разкази, том 12 "Спасение или гибел!" и том 13 "Вярата е щит" представят публицистиката на Димитър Талев, том 14 "Един хубав сън" е със спомени, очерци и анкети, а последният том 15 "Свободно сърце" е със спомени за Димитър Талев и литературна критика.

И след толкова години все повече се убеждаваме, че Димитър Талев не е просто разказвач, романист, публицист и драматург, а и дълбок и проникновен мислител. Творчеството му, посветено на Македония и националноосвободителните борби на народа ни, е завършена философия на историята. Героите му са живи и истински, словото му - изящно и покоряващо, повествованието - увлекателно, родолюбието - неповторимо. Всичко е като у действително велик писател, отбелязват издателите.

Коментари

  1. 2018.10.04 | 13:18
    а от години родната му къща в прилеп пустее, въпреки желанието на наследниците да я дадат на българската държава
  2. 2018.10.04 | 10:36
    Талев е страхотен - истина е , но бан са нищоправещи паразити, които ни струват много милиони всяка година...., като куките , но за тях прибавяме още нули...
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Култура

още

Анкета

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Избрано от Интернет