Столичната библиотека представя уникални пътеписи за Витоша от XVI и XVII век пред хижа Алеко

  • 23 август 2018 10:39

  • 1063
  • 0
Столичната библиотека представя уникални пътеписи за Витоша от XVI и XVII век пред хижа Алеко
©

За трета поредна година Столична библиотека участва с кампанията си "Библиотека в планината" в традиционните национални чествания на Българския туристически съюз по повод организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаване на организирано туристическо движение в България, съобщиха от библиотеката.

На 26 август (неделя) от 10.00 до 14.00 ч. на поляната пред хижа Алеко всички посетители ще могат да разгледат изложба, в която основният акцент са записките на чужди пътешественици от XVI и XVII век, които описват планината Витоша.
Най-старият пътепис е от 1550 г. на Катарин Цен. Изложбата представя и пътните бележки на османския пътешественик Евлия Челеби (XVII век), както и тези на Ами Буе от 1836 г. и на Константин Иречек от 1888 г. Голяма част от пътешествениците, които може да наречем "първите туристи и планинари", по професия са дипломати, офицери, геолози.

В изложбата са показани творбите на Алеко Константинов в детския периодичен печат в периода 1878-1944 г., моменти от създаването на туристическото движение, инициирано от Алеко Константинов с първия му излет до Черни връх през август 1894 г. и още много интересни факти от редки издания, съхранявани във фондовете на Столична библиотека.

Посетителите ще могат да се насладят и на планински четения с поетите Оля Стоянова и Лъчезар Лозанов, както и да станат читател с безплатна едногодишна карта, осигуряваща достъп до богатите книжни и електронни ресурси на Столичната библиотека, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1063 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини