Сфера от знания ще събира младежите в Шумен (снимки)

  • 04 септември 2018 16:21

  • 1229
  • 0
Сфера от знания ще събира младежите в Шумен (снимки)
©

Геосфера с диаметър 9 метра изградиха младежи в Шумен. Тя се намира в парка пред „Безистена” - между хотел "Шумен" и Томбул джамия. Това се случи в рамките на проект „The Spot/ _Място – Доброволчество с въздействие” на сдружение „BG Бъди Активен”., съобщават организаторите.

Проектът се реализира за втори път в България и използва подхода placemaking, вдъхновяващ хората колективно да преосмислят и преоткрият публичните пространства като средище на всяка общност. Идеята е съоръжението да се превърне в средище на младите хора, които търсят нови запознанства, искат да посвирят на китара, пиано или просто да почетат на спокойствие.

Куполът ще бъде покрит, за да предпазва библиотеката и пианото от външни климатични условия. През лятото частично, а през зимата изцяло.

Около самата сфера ще бъдат разположени импровизирани мебели от палети и барбарони, а съществуващата вече инфраструктура ще бъде освежена и реновирана. На 3-ти септември на мястото се проведе едновневна работилница, ръководена от професионалисти и експерти в областта на изграждането на куполни структури и геодезически сфери.

В рамките на един ден бе издигната цялата конструкция на съоръжението. Привлечените доброволци от всички възрасти се трудиха неуморно, вложиха много енергия, творческа мисъл и въображение и за десет дни превърнаха неугледния терен в любимо място за занимания и отдих. Цялата инициатива в Шумен се реализирана в рамките на няколко месеца и трябва да премине през няколко етапа: запознаване на местната общественост с проекта и набиране на предложения; обобщаване на събраните идеи и изготвяне на окончателната визия за пространството; провеждане на публична дискусия с всички заинтересовани страни; същинско преобразяване на пространството и превръщането му в атрактивна младежка зона на открито.

В момента тече именно последния етап от преобразяването, а именно работа на терен. На 13-ти и 14- ти отново ще се проведат две работилници в пространството- строеж на сцена и работилница за улични мебели, които отново ще бъдат изградени с участието на доброволци и граждани. Самото откриване на мястото е предвидено за 15-ти септември.

Сдружение BG Бъди активен е национална неправителствена организация, която работи в посока подобряване условията за масов спорт в България, както и за повишаване осведомеността за индивидуалните и социалните ползи от физическата активност и спорта за здраве. Основните приоритети на сдружението се основават на създаване на възможности за младите хора да придобият необходимите житейски и професионални умения чрез тяхното участие в организирането на събития, които популяризират спорта и физическата активност за здраве.

Проектът „_The Spot/_Място“ предоставя възможност на територията на 10 населени места в България да бъде изградено социално пространство, което да е привлекателно за младите хора. Активното въвличане на младите хора в създаването на социално пространство, чрез процеса на Placemaking, би им дало възможност за изява на техните таланти, способности и силни страни и би предоставило алтернатива на различните пороци, по които се увличат младежите. Участието на гражданите в изграждането от своя страна, ще осигури устойчивост и отговорност за неговото опазване и поддръжка.

Мая Йорданова
1229 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини