България показва в Русия уникални шедьоври на християнското изкуство

  • 25 юни 2018 12:31

  • 1422
  • 0
България показва в Русия уникални шедьоври на християнското изкуство
©

За пръв път от създаването си преди 45 години, Националният исторически музей (НИМ) ще се представи със своя изложба в световноизвестната Третяковска галерия в Москва.

Изложбата показва уникални „Шедьоври на християнското изкуство от България“, и ще бъде открита на 29 юни 2018 г.

Жителите и гостите на руската столица ще могат да видят някои от най-ценните експонати на НИМ, както и на музея „Старинен Несебър” в Несебър и на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Четиридесет и седемте предмета-шедьоври са малка част от произведенията на християнското изкуство в България от Средновековието до ХIХ век, чрез които могат да  бъдат проследени основните етапи в развитието на българската култура и на българското изкуство.

Сред експонатите на НИМ се открояват:
    •    златната Архиепископска митра от XVIII век, принадлежала на Охридския архиепископ, обсипана със скъпоценни камъни и покрита с разноцветни емайли и с филигран;
    •    сребърната дарохранителница от манастира „Възнесение” от Дечани, XVII век - позлатена и богато украсена;
    •    кръст с миниатюрна дърворезба, позлатен, украсен със сребро,  филигран, клетъчен емайл, цветно стъкло и полускъпоценни камъни;
    •    три златовезани литургични тъкани от XIII-XVI в., от които до наши дни са достигнали много малко, и които изключително рядко напускат музея.  

Експозицията „Шедьоври на християнското изкуство от България“ ще продължи до 2 септември т. г. Тя е организирана със съдействието и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на посланика на България в Русия Бойко Коцев и на директора на Българския културен институт в Москва Павел Васев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1422 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини